Gastro

Jak vybrat kvalitní rybu

Sbírání kytiček

Treska, tuňák či losos se stále častěji objevují na našem stole. Odborníci na výživu jásají. Mořské ryby jsou zdravé a doporučují, abychom je jedli alespoň dvakrát týdně.

Jenže k tomu má většina z nás hodně daleko. Přece jen někteří Češi jsou zvyklí pouze na kapra na Štědrý den. Navíc vybrat si dobrou rybu není úplně snadné. Abyste netápali mezi mrazicími boxy jako bludní Holanďané, máme pro vás rady, jak si vybrat „šupináče“, na kterém si zaručeně pochutnáte

Pryč jsou doby, kdy byla mořská ryba nedostupnou delikatesou a nabídka byla omezená. Dnes můžete vybírat z mnoha druhů. Prodává se treska, losos, sleď, makrela, tuňák, mořská štika a další. Jenže jak je nabídka široká, tak roste i možnost, že při nákupu sáhneme vedle a místo chutného masíčka si domů přineseme více vody než ryby. Proto je důležité důkladně číst etikety na obalech a štítky na prodejních pultech. Možná budete překvapeni, co některá označení znamenají.

Za čerstvost si připlatíte

Aby se k nám mořská ryba dostala čerstvá, je potřeba velmi rychlá doprava. Mnohdy musí dokonce vstoupit do hry i letadlo, jelikož dostat z moře na pult rybu, která vydrží 5 až 7 dní (případně až 14 dní, je-li vykuchaná) a musí být přepravována při teplotě -1 až +2 °C, není zrovna jednoduché. Když se toto sečte, a ještě se k tomu přidá fakt, že v posledních letech ryb v mořích a oceánech ubývá, je zřejmé, proč jejich ceny na pultech strmě stoupají. 

Chlazená nemusí znamenat čerstvá

Mnohdy leží vedle čerstvých ryb na šupinkovém ledu ryby chlazené. Jsou o poznání levnější než čerstvé a mohou se vám zdát jako výhodnější alternativa. Jenže tady může přijít kámen úrazu. Pokud jsou jako chlazené označené ryby z českých rybníků a řek, pak jsou čerstvě ulovené. Historicky je pro ně stanovena teplota pro skladování mezi 0 a 5 °C, což je o pár stupňů více než požaduje evropská legislativa, proto nemohou nést štítek čerstvé, i když takové jsou. 

„Pokud se však jedná o ryby mořské či sladkovodní ze zahraničí, jde o ryby, které byly rozmrazené a měly by být tak označené, což se děje málokdy. Jde o ryby, jež byly po výlovu zmrazeny, následně rozmrazeny a dále upraveny. Teprve pak zamířily do obchodu,“ vysvětluje rozdíly Predrag Bilić, senior garant nákupu zmrazených ryb značky Nowaco, a doplňuje: „Chlazené ryby ze zahraničí se většinou již prodávají jako filety či podkovy. V případě, že si je koupíte, zkonzumujte je co nejdříve a v žádném případě je znovu nezmrazujte.“

Zmrazená na moři je výtečná

Většina z nás však při nákupu mořské ryby sáhne po té zmrazené. Je-li na obale nápis „Zmrazeno na moři“, pak máte v ruce to nejlepší. Takto označené filety, totiž byly zpracovány a zmrazeny přímo na palubě rybářské lodi. Obvykle se tak děje do 30 minut po ulovení ryby. „Díky rychlému zmrazení se tvoří pouze malinké krystalky vody a rybí maso si ponechá svoji typickou vůni a chuť. Navíc se z něj při následném pečení, vaření či smažení uvolňuje jen minimum vody,“ říká Predrag Bilić a pokračuje: „Tyto jednou zmrazené výrobky jsou považovány, vedle ryb čerstvých, za ty nejkvalitnější. Zpracování na moři také zaručuje, že do ryb nebyly přidány žádné přídatné látky ani voda.“ 

Složení napoví, co si máte koupit

Jenže pokud nápis „Zmrazeno na moři“ chybí, pak byste měli číst složení výrobku o to pozorněji. V případě, že je v něm uvedena voda, není to vždy špatně. U hluboce zmrazených ryb má totiž glazura ochrannou funkci a pomáhá chránit rybí maso před vymrazením. Na to ale stačí jen 10 %. Je-li vody více, pak bude výrobek nejspíše obsahovat přídatné látky. Těmi mohu být polyfosfáty či citronany, které ji pomáhají vázat. Nejlepší je, když se zaměříte na obsah masa. Čím je vyšší a blíží se hmotnosti výrobku, tím lepší ryba bude a více si na ni pochutnáte. Nemusíte tedy utrácet horentní sumy, abyste udělali radost lékařům a dietologům, že jíte zdravě a často si dopřáváte mořské ryby. Stačí jen chytře nakupovat

Zdroj: Nowaco

Foto: Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků