Aromatické koření badyán, které vypadá jako hvězdička, je typické pro asijské pokrmy, ovšem v kuchyni ho s úspěchem můžete používat i vy. A nejen tam.
Právě díky zmiňovanému tvaru se badyán označuje jako hvězdicový anýz, kterému se ostatně blíží i svou chutí díky obsahu aromatických silic. Ve finále pak badyán nabízí nasládlou a současně i lehce pálivou chuť.
Sladké mámení
Badyán se v kuchyni používá buď natlučený na drobné kousky (použít lze i hmoždíř), nebo umletý. Využijete ho při pečení oblíbených perníčků a dalšího tradičního cukroví. Ovšem ochutit badyánem se nabízí i jiné sladkosti, včetně závinu, nebo jablečných či hruškových kompotů.
Slaná záležitost
Toto koření dobře ladí také s pokrmy z masa, ať už sáhnete po drůbežím, vepřovém, hovězím či dokonce vnitřnostech (zkuste ho například s ledvinkami). Dále ho lze kombinovat rovněž s pokrmy ze zvěřiny nebo z ryb, zajímavě ochutí i mnohé polévky nebo zeleninové přílohy (náš tip – přidejte ho k dušenému pórku).
Voňavé nápoje i dekorace
O badyánu se všeobecně ví, že se používá také při výrobě některých likérů, jimž dodává zvláštní aroma. Proč ho tedy nezkusit přidat do svařáku? Popíjet ho můžete třeba i tehdy, až budete na poslední chvíli připravovat sváteční věnec na štědrovečerní stůl. Budete-li ho vyrábět z přírodnin, nezapomeňte přidat několik kousků skořice a hvězdiček badyánu. Vůně tohoto koření vás ovšem může provázet po celém bytě, například v sušených směsí koření a bylinek, do nichž se badyán rovněž tradičně přidává.
Prospěje i zdraví
Anebo si ho trošku nasypte do čaje, který vás pak zahřeje dvojnásob. A ještě napomůžete dobrému trávení po vydatném pokrmu. Ostatně to je jedno z kouzel badyánu. Obecně se na něj sází, když vás trápí trávicí potíže, ať už jde například o bolesti žaludku, problémy s nadýmáním nebo třeba se zácpou. Dále prospěje, až vás začne trápit kašel a bolesti v krku, nebo když toho zkrátka budete mít moc. Badyán mírně uklidňuje, takže se hodí ve chvílích nervového vypětí a stresů, navíc napomáhá klidnému spánku. Aby toho nebylo málo, využívá se i při výrobě přípravků na revmatismus.
Připravila: Věra Hájková