Volný čas

Show Jana Krause: Slza, Josef Mareš a Přemek Forejt

Kapela Slza, kriminalista Josef Mareš a šéfkuchař Přemek Forejt se představí v Show Jana Krause.

Skupina Slza – Petr Lexa a Lukáš Bundil

Popová skupina se v roce 2014 proslavila písní „Lhůta záruční“. Po vydání debutového alba Katarze se před třemi lety stala Slza plnohodnotnou součástí české popové scény. Písničkami oslovila především mladé publikum, absolvovala řadu koncertů a stala se objevem roku a hvězdou internetu v anketě Český slavík v roce 2015. Nedávno vydala druhé album Holomráz

Zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil tvrdí, že v každé z deseti písní na novince se odráží skutečnost, že každý člověk v životě zažívá i nepříjemné chvíle. Důležité je však nenechat se jimi pohltit, naplno si užívat okamžiky štěstí a čerpat z nich. Petr Lexa současně svoji skupinu prezentuje i na svém osobním YouTube kanále. Také se objevil v televizi jako herec v seriálu Přístav. Skupina Slza vyráží koncem února na halové turné, při kterém zavítá do osmi českých měst. Koncertní show kapely si v minulém roce nenechalo ujít přes 31 000 návštěvníků a jarní i podzimní část KATARZE TOUR 2016 byla téměř ihned vyprodána.

Josef Mareš 

Kriminalista, šéf pražského 1. oddělení, tedy oddělení vražd. V roce 2010 se stal vedoucím týmu „Anička“ s cílem objasnit zmizení Anny Janatkové. V posledních letech působí také jako scenárista, je spoluautor úspěšného scénáře z prostředí kriminalistiky. Jaká je momentálně podle Josefa Mareše kriminalita v naší metropoli? Co pražští policisté řeší nejčastěji? A jak vnímá elitní kriminalista smutnou skutečnost, že během první lednové dekády zemřelo v Česku násilnou smrtí devět lidí? Je to s ohledem na statistiky z minulých let extrémní počet vražd, nebo zhruba srovnatelný počet tragických událostí?

Přemek Forejt 

Jeden z našich nejvýraznějších a nejmladších šéfkuchařů, který z jídla rád dělá show. Na základě vlastní zkušenosti říká, že životnost kuchaře v michelinském podniku jsou přibližně dva měsíce. Sám chtěl být kdysi hercem a divadelního ducha prý cítí i teď, když vaří před hosty v otevřené kuchyni ve své vyhlášené olomoucké restauraci. Jezdí tam lidé i z druhého konce republiky a řada jiných šéfkuchařů se netají tím, že na jídlo by si zajeli právě k Přemkovi. 

„Od začátku jsme se snažili dělat to jinak, podařilo se nám spojit interiér, obsluhu a jídlo. Je to prostě show,“ říká šéfkuchař, který absolvoval tříletý učednický dril v přední londýnské restauraci, L´Autre Pied. 

Jak dnes vzpomíná, tlak (nejen) na mladé kuchaře tam je skutečně obrovský. „I já jsem po dvou měsících uvažoval, zda to mám vůbec zapotřebí,“ přiznává. V kuchyni má Přemek Forejt několik zásad. První z nich: Co se dá připravit naslano, určitě se dá připravit i nasladko. A naopak. „Upravili jsme třeba banana split, což je starý dezert. Vzali jsme morkovou kost, do které přijde smažený banán, mučenkový kel, karamelovo-banánové pyré a šlehačka smíchaná s morkem,“ popisuje. „K tomu přijde zmrzlina, slaný karamel a miso. Na vrchu je drobenka se škvarky.“ Neumíte si to představit? Ani Přemek Forejt prý nejprve nemohl. „Nabízím nápady a řeším to s celou kuchyní, zrovna tohle jsme zkoušeli nedávno. Všichni jsme z toho byli nadšení s tím, že to určitě musí na lístek.“

Připravila: Katka

Foto: Prima


Diskuze: příspěvků