Společnost

Martina Hudečková: Vánoce jsou intimní svátky

Sbírání kytiček

Přestože před Vánoci mívá herečka Martina Hudečková nejvíce práce, vždycky si vyšetří pár hodin, aby se prošla svátečně nazdobenou Prahou, podívala se na trhy a dala si třeba grog. Svátky si zkrátka užívá.

Kde je budete trávit?

Na chalupě v jižních Čechách, kterou jsem zdědila po maminčiných rodičích. Pak ji zazimuju.

Jak je budete prožívat?

Vánoce mám ráda odjakživa, to je takový dětský pocit, kterého jsem se nezbavila ani v dospělosti. Malinko se to „ruší“ s tím, že přítel (poznámka redakce – režisér Juraj Herz) je moc nemusí. To se ale nedá nic dělat, v tom mi ustupuje. Míváme klasické Vánoce, se stromečkem a kaprem. Můj ústupek jemu je zase v tom, že zatímco dříve jsem strojila lidový stromeček, teď je hodně pestrý. Jak Juraj říká – takový Las Vegas.

A ke kapru salát?

Chystám bramborový salát, kterému se říká prosťáček – jen brambory, okurka, cibule a ocet. A protože neumím rybí polévku a ani o ni není zájem, vařím hrachovku.

Jaký jste kdy dostala nejzajímavější dárek?

To si nevzpomenu si, ale vím, který NEJ jsem dala já, a to naprosto přesně. Předloni jsem nechala Jurajovi vyrobit na míru stepařské boty, v Rusku.

A používá je?

Když nejsem doma, tak nevím, já ho viděla stepovat dvakrát.

Chodíte na půlnoční mši?

Přítel je absolutní ateista, takže ne. Ale pro mě jsou Vánoce natolik intimní svátky, že je prožívám v sobě, nepotřebuju k tomu kostel.

Míváte s partnerem takzvaně rozbušková témata k hovoru?

Nemáme moc třecích ploch. Přesně vím, která témata vedou ke sváru, a snažím se jim vyhnout.

Takže ponožky hozené na zemi…

… to určitě nejsou, Juraj je šíleně pořádkumilovný. A pokud by se tam objevily, pak spíše ode mě.

Kdo u vás doma vaří?

Občas já, ale Juraje to baví.

Co vám od něj nejvíce chutná?

Na chalupě máme přátele, kteří nás neustále zásobují divočinou. Řekla bych, že Juraj nasál problematiku a dovedl ji k vynikajícímu zvěřinovému guláši. Nebo je to už spíš ragú? Těžko říct, je to však moc dobré, ba až extrémně dobré. A také mám ráda jeho čínu.

A vy pak děláte tradiční české pokrmy?

Vůbec ne. My jsme dva chlapi u sporáku. Já totiž vařím jako muž, mám ráda ostré a kyselé pokrmy. Klasiku, jako třeba svíčkovou, jsem se nikdy nenaučila. Samozřejmě na návštěvě nebo u někoho z rodiny, když mi ji nachystají, tak j nadšeně „zblajznu“, leč sama bych ji nedala dohromady ani za čtrnáct dnů.

Ovšem nejen jídlem živ je člověk. Pokud byste se chtěli na Martinu Hudečkovou přijít podívat do divadla, určitě se pobavíte – vidět ji totiž můžete například v pražském Divadle Palace, kde aktuálně účinkuje v komediích Miláček Anna, Pohleď a budeš udiven nebo Velká zebra. Ochuzení ovšem nezůstanou ani mimopražští diváci, protože s těmito komediemi herecký soubor vystupuje i na mnoha mimopražských scénách.

Připravila: Marcela
Foto: archiv Divadla Palace (Miláček Anna)
23. 12. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků