Krása

Nesmrtelná 80. léta

Sbírání kytiček

80. léta – doba, kdy móda a životní styl dosáhly největšího rozkvětu. Inspirací se stala nejen hudba, ale také například východní kultury. Nezapomenutelná éra džín všeho druhu, minisukní, bot na vysokém podpatku a kožených bund, ale také legendárních legín všech možných barev, nejčastěji křiklavých fosforových.

 Co se skrývalo za touto érou a jak ovlivnila současnou dobu?


Móda 80. let se stala jakýmsi druhem náboženství, které bořilo všechny tehdejší mýty o rozlišování oblékání podle pohlaví. Inspirací se stala nejen tehdejší hudba, ale také chuť míchat styly světových kultur, přičemž nejvýraznější se stala japonská kultura a její prvky.

Luxus vystřídala střídmost, překombinovanost zase jednoduchost. Každý v té době chtěl být originálem, tím, kdo na sebe v davu upoutá pozornost a bude vidět.

V Británii byl pro tuto dobu typický směr „yuppies“ (young urban professionals) – jednalo se o velmi bohaté a rozmazlené mladé muže, kteří rádi vystavovali na odiv svůj majetek a atletická těla. Byli jakýmsi prototypem mladých snobů, kteří se stali velice lukrativní skupinou pro módní trh. Usilovali o to, aby se stali nenápadným způsobem v okruhu svých vrstevníků nápadnými. Mohli si dovolit oblékat obleky značky Armani a Versace, Gucciho boty, nosit hodinky Rolex a jezdit nejnovějším typem Ferrari.

V kurzu byla minimalistická móda s lehkým erotickým nábojem, který rafinovaně kopíroval ladné křivky těla. Oděvy z luxusních materiálů klouzající po těle, kostýmy s vycpanými rameny a krátkými sukněmi vyjadřující nezávislost žen posedlých komerčním úspěchem.

 

 Móda 80. let u nás

U nás jsou pro tuto dekádu typické balonové sukně, nápadné výrazné detaily, námořnická sáčka s velkými ramenními vycpávkami a velkými mosaznými knoflíky, kalhoty zvané mrkváče – nahoře široké, dole úzké – někdy s povrchovou úpravou „do plesniva“, tzv. plísňáče, z látky „zušlechtěné“ pomocí chloru a kamenů. Bezesporu nejoblíbenějším oblečením mladých lidí byly džíny a džínové bundy do pasu. K džínám se nejčastěji nosila bavlněná trička a svetry. Džínsovinu ještě mohl nahradit manšestr. Také se nosily velké košile doplněné legínami všech barev, nejčastěji však v podobě fosforových barev, nebo hodně těsnými kalhotami, tzv. „skinny jeans“, což byl pověstný model džín, které jsou natolik úzké, jak postava dovolí. Nepostradatelným doplňkem byly pásky všeho druhu, zejména ty s velkými výraznými sponami. Neméně populární byly také různé kombinézy od sportovního stylu až po ty společenské s hodně širokými „tureckými“ kalhotami. V kurzu byly velké letecké brýle a klobouky stylu krokodýla Dundeeho.

Ve formální módě dominovala převážně šedá barva. Šedé byly kostýmy úředníků, rovné tesilové kalhoty a sukně, saka i kabáty. Muži v zimě nosili párkry – bundy polovojenského střihu se spoustou kapes a kapucí.

 Největší vliv na módu v tehdejších letech měla bezesporu hudba, která udávala i celkový životní styl, a tak není divu, že se rockový a disco styl odráží také v módě. Kůže a džínsovina se staly základními materiály pro tento styl. Lidem oblékajícím se rockově nechyběly „skinny jeans“ a kožené kalhoty, riflové či kožené bundy i vesty a mohutné boty. Celkovou image pak dotvářely různé doplňky – ozdobné špendlíky, cvoky a nášivky všeho druhu. Podobně tomu bylo u stylu disco. Zde platilo, že čím více blýskavého materiálu, tím lépe – třpytivé flitry se objevovaly téměř na všem – na minisukních, tričkách, košilích a kalhotách. Doplňky byly často velmi robustní, ve zlatých či v neonových barvách a velkým hitem se stal také piercing. Nosily se velké náušnice, náhrdelníky, řetězy kolem krku, náramky na rukou i na kotnících. Líčení bylo výrazné – silná vrstva světlého make-upu a k tomu tmavá řasenka a světlá rtěnka.
 

 Souběžně s tím k nám dorazila také vlna aerobiku a s ním i nezapomenutelný prvek 80. let – legíny. Tzv. elasťáky povýšily a ženy je běžně nosily nejen na cvičení, ale i do práce třeba s blejzrem a lodičkami na vysokém podpatku. Až do 90. let patřily mezi oděv všedního dne. Návrhářka Vivienne Westwood kdysi demonstrovala ve svých růžových elasťácích s fíkovým listem proti propouštění pracovníků Muzea přírodních věd. „Británie musí být pohanská“, pod tímto sloganem vstoupily v roce 1989 její modely na přehlídková mola – byly to legíny s fíkovým listem a následovaly legíny s penisem.
 

 Módní trendy celosvětově ve velké míře určovaly známé osobnosti jako Michael Jackson, Madonna, Sylvester Stallone, Tom Cruise či princezna Diana.

Do dnešní doby přetrvaly některé z těchto módních prvků, jako například velká obliba džín, kožené bundy a v nemalé řadě i legíny, ty však už ve střídmějších, tlumených barvách. Nemálo oblíbenými doplňky z této éry jsou stále letecké brýle a pásky s velkými a výraznými sponami.

Připravila: Jana
foto: archiv
14. 5. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků