Zdraví

Toužíte po dítěti? Srovnejte si cyklus a psychiku

Sbírání kytiček

Ve staré Číně znamenal velký počet zdravých dětí povinnost vůči císaři. Malé rodiny bývaly terčem posměchu a její členové neměli nijak vysoké společenské postavení. Čínští lékaři proto investovali do léčby neplodnosti spoustu času i energie a v průběhu několika tisíc let vybudovali velmi účinný léčebný systém. Jejich metody se používají dodnes a často pomáhají v případech, se kterými si západní medicína neví rady.

Doba jiná, princip stejný

Neplodnost žen v minulosti měla jistě zcela jiné příčiny než dnes, kdy je náš organizmus ovlivněn rychlým životním tempem a moderními medikamenty. Princip, který vede k narození zdravého dítěte, ovšem zůstává stejný – základem úspěšného otěhotnění je pravidelný menstruační cyklus. Právě ten však může být pro současné ženy značnou komplikací.

Problematická menstruace v pubertálním věku se v západním světě obvykle řeší nasazením hormonální antikoncepce. Ta však způsobí, že se místo přirozené menstruace spustí tzv. pseudo-menstruace, původní problémy se pouze překryjí a zavřené pod pokličkou se vyvíjejí dál. „ Na to, že něco není v pořádku, žena velmi často přichází dokonce až po deseti, dvaceti letech spokojeného života, když vysadí antikoncepci a chce otěhotnět. Pak trvá celé dva roky, než se organizmus vrátí do rovnováhy,“ říká MUDr. Jozef Lucký z pražské kliniky čínské medicíny TCM Clinic.

Za dveřmi ordinace čínského terapeuta

Na klinice čínské medicíny vás čeká o něco přátelštější prostředí, než znáte od doktora – tedy žádné přístroje, zkumavky, specifická vůně, která svírá žaludek… A místo vyšetření běžnými metodami absolvujete přátelské povídaní s terapeutem. Už i tento fakt může mít na úspěšný průběh léčby zásadní vliv. Rozhodně je ovšem důležité přinést s sebou výsledky „klasického“ gynekologického vyšetření, aby se mohl terapeut ve vašem stavu co nejlépe zorientovat. „My gynekologicky nevyšetřujeme. Necháváme si přečíst nálezy, případně si je sami zhodnotíme a pak to vezmeme po čínsku. Západní medicínský přístup ale nevytěsňujeme; levé oko sleduje léčbu čínsky a pravé západně,“ říká MUDr. Jozef Lucký.

Připravte se na hodinovou vstupní prohlídku, na níž vám bude terapeut klást i otázky, které možná vůbec nečekáte. Každá má ale v sofistikovaném systému čínské medicíny své místo; ve finále totiž vytvoří vaše osobní puzzle, které je hlavním východiskem pro další léčbu. Terapeut ovšem hodnotí i vaší konstituci, puls, povlak a barvu jazyka, hodně mu napoví vaše přirozená řeč těla. Na základě toho všeho určí příčinu, proč se vám nedaří otěhotnět a zvolí, kterým směrem se s vámi v cestě za dítětem vydat.

Od nedostatku k blokádě

První příčinu neplodnosti přisuzuje tradiční čínská medicína nedostatku rezerv v organizmu. Taková žena je na první pohled v pořádku, ale buď má málo energie, nebo výživy v krvi. Často se jedná o ženy s velkým fyzickým výdejem, jako jsou například sportovkyně, anebo anorektičky a vášnivé obdivovatelky nejrůznějších diet. Tuto diagnózu léčí tradiční čínská medicína především metodou fytoterapie a to velmi úspěšně. Na TCM Clinic se díky čínským bylinám narodila spousta dětí, časový rekord bylo oplodnění hned po první dávce.

Druhou příčinou je tzv. blokáda, která má původ v psychické rovině. Může jít o špatné zážitky z dětství, stres, následky náročných partnerských vztahů a podobně. Leckoho asi překvapí, že právě s psychikou souvisí diagnózy jako neprůchodnost vejcovodů a imunologická neplodnost (tělo si vytvoří protilátky vůči spermiím a ty jsou pak vnímány jako bakterie). „Blokády jsou spíše tématem pro psychology a pomoci k jejich uvolnění může i takový krok, jako pořízení si domácího mazlíčka. Velmi nápomocná zde ovšem může být i akupunktura, která dokáže energii v organizmu vhodně přeskupit,“ vysvětluje MUDr. Jozef Lucký.

Pacientka většinou otěhotní nejpozději do dvou let od začátku léčby. S některými případy si ale nedokáže poradit tradiční čínská medicína – v evropských podmínkách nedokáže léčit neprůchodnost vejcovodů (někteří odborníci v Číně jsou ovšem i tohoto schopní), opravit se nedají ani chromozomální genetické odchylky. „Velkým problémem je samozřejmě nespolupracující žena. Sice si přeje otěhotnět, ale ani v péči odborníků pro to nic neudělá,“ upozorňuje MUDr. Jozef Lucký.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.thomsontcm.sg/articles/tcm-fertility-treatment-how-traditional-chinese-medicine-can-promote-fertility, ndnr.com/womens-health/regulating-menstruation-and-optimizing-female-fertility-with-tcm/
Zdroj fotografií: Pexesl
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků