Sport

Vyrazte s dětmi na kolo či koloběžku

Sbírání kytiček

Přemýšlíte, jak s dětmi co nejlépe trávit volný čas? Zkuste to společně na dvou kolech. Podle věku potomka vybírejte odrážedlo, koloběžku nebo kolo. A nezapomeňte ani na sebe.

Všichni dnes trávíme spoustu času v uzavřených prostorách. Abyste si ten zbylý dokázali aktivně užít také se svými dětmi, je třeba vymyslet vhodnou aktivitu pro celou rodinu. Ideální řešení? Jízda na dvou kolech. 

Začněte s odrážedlem 

Přestože potomek pokukuje po kole, nejprve by se měl naučit udržet stabilitu na odrážedle, které můžete pořídit i pro dvouleté dítě. Soudobý trend doporučuje odrážedla bez podpůrných koleček; právě kvůli tomu, aby dítko co nejvíce přirozeně zvládlo umění rovnováhy. Z mnoha produktů na trhu doporučujeme značku Early Rider a jejich stylová dřevěná odrážedla. Jsou maximálně bezpečná, kvalitně provedená, nabízejí také možnost úpravy výšky sedadla a případně i volbu omezení otočení předního kola. Ovšem pokud nejste ekologicky zaměření nebo zkrátka trváte na klasice, mrkněte se na odrážedla z hliníku. 

Odrážedlo Bonsai Rear Quarter

Koloběžka. Kdo ji potřebuje víc?

Dětské koloběžky jsou super zábavný dopravní prostředek. Frčí se na nich rychleji než na odrážedle a když si rodiče koupí také větší pro sebe, budou mít svou ratolest stále pod dohledem. U dětské koloběžky si všímejte materiálu, z něhož je vyrobená konstrukce, a zajímejte se také o její váhu. Ideální je nechat dítě, aby si koloběžku vyzkoušelo samo. Můžete s ním zajít například do brněnské prodejny CykloSpecialit na Václavské 4, a v rámci středeční koloběžkové poradny zjistit vše, co vás zajímá (od 13. do 17. hodiny). Snadno si pak vyberete vhodný model také pro sebe. Někdo preferuje skládací koloběžku, na které se může dopravovat třeba i do práce (prodávají se také v elektro verzi), a jinému zase přijde vhod koloběžka s opravdu velkými, třeba dvacetipalcovými koly, na výlety do přírody. 

Koloběžka Micro Black Deluxe

Jak na dětské kolo 

Ať trekové či horské, kolo dítěti vybírejte až po zohlednění několika parametrů: velikosti, váhy, použitých komponentů a ergonomického provedení. Prakticky to znamená, že vhodně velké je takové kolo, z něhož dítě dosáhne na zem alespoň špičkami. U váhy neexistuje přesné doporučení, ale stačí vzít „rozum do hrsti“. Pokud potomek váží řekněme 20 kilogramů, jistě se mu bude lépe jezdit na kole, které odpovídá zhruba třetině jeho hmotnosti. Sázku na jistotu představují značky Early Rider a Frog Team Sky, které nabízejí lehká i ultralehká dětská kola. Abyste neztráceli čas hledáním, kde taková kola najdete, klikněte rovnou na www.cyklospeciality.cz. A v neposlední řadě si všímejte ergonomie, například jde o délku rámu, umístění řídítek, brzdových pák a podobně. 

Dětské kolo Early Rider Belter 16

Tip navíc 

Až budete mít jasno, nemusíte ani složitě řešit, jak odrážedlo, koloběžku nebo kolo dopravit domů. Pokud si vyberete produkt v síti prodejen CykloSpeciality.cz za více než 2900 Kč, dopraví vám ho domů zdarma.

KP

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků