Sport

Jak začít běhat

Sbírání kytiček

Možná si myslíte, že běh není nic pro vás. Že vás po pár minutách začne píchat pod žebry, budete lapat po dechu a vzápětí zkolabujete. Tak to ale vůbec být nemusí. Dejte tomuto přirozenému druhu pohybu šanci.

Jde o aerobní pohyb, takže budete spalovat tuky, a zároveň se posílí vaše fyzička. Nepotřebujete žádné drahé vstupy do fitka. Vyběhnete kdykoli budete mít čas a chuť. I běhání se dá naučit!

Běh vychází z nejpřirozenějšího lidského pohybu – z chůze. Pokud jste začátečníci, je proto vhodné, abyste jej chůzí zpočátku prokládali. Nedávejte si zbytečně velké cíle a začněte raději jen s malými úseky. Na to, že napoprvé hned uběhnete maraton, raději rovnou zapomeňte. Důležitý není v tomto případě strhující výkon, ale spíše pravidelnost.

Pravidelné běhání zlepšuje celkovou fyzickou kondici a přispívá i k lepší psychice. Běháním posílíte funkci srdce a dosáhnete také kvalitnějšího spánku. Pokud u něj vydržíte, zjistíte, že se zkrátka cítíte skvěle.

Na co se při běhu zaměřit?

Před každým rozběhnutím nezapomeňte na strečink. Není zapotřebí nic intenzivního, jen pomalé protažení, které tělo zahřeje a připraví na výkon. První část tréninku, která může trvat 5-10 minut, věnujte rychlé chůzi. Poté se pomalu rozběhněte a zvolte příjemné tempo. Důležité je dýchat nosem. Držte vzpřímené postavení těla. Nehrbte se, narovnejte záda, vytáhněte se z ramen, dívejte se před sebe. Došlapujte na přední část chodidla a v loktech udržujte pravý úhel.

Organismus v rovnováze

Jako u jakéhokoliv jiného sportu, je i u běhání potřeba dbát na dostatečný příjem tekutin. Pití si můžete vzít s sebou a při pauzách doplňovat tekutiny po malých dávkách. To stejné platí i po skončení tréninku. Při výběru nápoje rozhodně vsaďte na čistou a neperlivou vodu. Co se týče jídla, neměli byste jíst dvě hodiny před vyběhnutím. Tím je míněno klasické velké jídlo. Energetické tyčinky nebo gely můžete konzumovat naposledy půl hodiny před tréninkem. Určitě není vhodné dávat si před během těžká a tučná jídla. V takovém případě by energie potřebná na výkon byla spotřebována na trávení. Po ukončení tréninku nezapomeňte doplnit bílkoviny. Pokud nemáte čas na přípravu jídla, skvěle vám poslouží například proteinový drink.

Co na sebe?

Co se týče běžeckého vybavení, je stěžejní výběr vhodné obuvi. Pro běžecké začátky je ideální měkký terén nejlépe někde v parku nebo lese. Pokud ve svém okolí takové prostředí nemáte, bude vám muset stačit obyčejný asfalt. Od terénu se potom také odvíjí typ obuvi. K silničnímu běhu budete potřebovat boty s menším vzorkem. Boty do terénu by měly především pevně držet kotník a mít hrubší vzorek podrážky. Základem je na botách nešetřit. Kromě bot si stačí pořídit kraťasy a triko, v chladnějších dnech dlouhé sportovní kalhoty a sportovní mikinu nebo lehkou bundu. Běžecké oblečení by mělo být z funkčních materiálů, aby dobře odvádělo pot a nebyla v něm zima.

Váš odběhnutý čas spolehlivě ohlídají obyčejné digitální hodinky. Pokud chcete mít ale detailnější přehled o délce uběhnuté trasy, spálených kaloriích a také sledovat tepovou frekvenci, pořiďte si sporttester nebo si stáhněte některou z mobilních aplikací.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: https://www.nytimes.com/guides/well/how-to-start-running, https://www.runnersworld.com/uk/training/beginners/a772727/how-to-start-running-today/,
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků