Gastro

Sýry: jak je správně skladovat a kombinovat

Sbírání kytiček

Máte rádi sýry? A spíše ty tvrdé, nebo raději měkké, zrající, či třeba připomínající tvaroh? Nabízíme vám několik praktických tipů, jak si různé sýry co nejlépe vychutnat.

O párování jídla a vína jste už určitě slyšeli, ovšem stejně skvěle se dají kombinovat také sýry. Než se do nich zakousnete, vyplatí se dodržovat určitá pravidla.

Lednička jako kamarádka

Pokojová teplota není pro skladování vhodná. Sýry byste měli uchovávat při teplotách asi 2 až 7 °C. Naopak až je budete chtít podávat nebo si na nich pochutnat, vyjměte je z chladničky asi 20 až 30 minut předem. Pro servírování je pokojová teplota optimální.

Kombinace a pořadí

I když se vám sbíhají sliny a chcete si dopřát různé druhy sýrů, hleďte také na množství. Stačí podávat zhruba 25 gramů od každého druhu sýra, obecně se doporučuje dávat k sobě maximálně 5 druhů. Při větším množství, ať gramáže nebo druhů, nedocílíte lahodného gurmánského zážitku.

Při konzumaci začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín, pak tvrdými a na závěr volte nejaromatičtější sýry s modrou plísní.

Sýrové párování

Marmelády, čatní a povidla

Vyladí chutě sýrů o stupeň výš. V podstatě jde o ovoce a zeleninu, jen v jiné formě. Hodí se hlavně k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní. A optimální bude, když si marmelády a čatní připravíte doma.

Čerstvé a sušené ovoce či plody

Použít můžete i zdánlivě obyčejná jablka, stejně jako hrušky. Osvědčené je hroznové víno. A k čemu se hodí čerstvé fíky? K sýrům s ušlechtilou plísní.

Náš tip: nejlepší jsou sušené plody, které se už umělé nedoslazují. Ostatně – co jim nadělila příroda, to krásně vynikne i v sušeném stavu (zkuste například brusinky, švestky, meruňky, datle).

Oříšky

Jak vlašské, tak lískové, piniové nebo pistácie či třeba mandle – oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury.

Slané sušenky a chleba

Vhodnější je kombinace sýrů se žitným chlebem, může být i se semínky (slunečnicová, dýňová), případně doslazený medem. K jemnějším sýrům se nabízí podávat také slané tyčinky, optimálně domácí výroby, a k těm s aromatičtější chutí se hodí cibulové sušenky.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-store-cheese, Savencia Fromage & Dairy
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků