Sýry jako delikatesa. Jak je správně skladovat a kombinovat?

Máte rádi sýry? A spíše ty tvrdé, nebo raději měkké, zrající, či třeba připomínající tvaroh? Nabízíme vám několik praktických tipů, jak si různé sýry co nejlépe vychutnat.

Titulka pro: Sýry jako delikatesa. Jak je správně skladovat a kombinovat?
Zobrazit fotografii v galerii

O párování jídla a vína jste už určitě slyšeli, ovšem stejně skvěle se dají kombinovat také sýry. Než se do nich zakousnete, vyplatí se dodržovat určitá pravidla.

Lednička jako kamarádka

Pokojová teplota není pro skladování vhodná. Sýry byste měli uchovávat při teplotách asi 2 až 7 °C. Naopak až je budete chtít podávat nebo si na nich pochutnat, vyjměte je z chladničky asi 20 až 30 minut předem. Pro servírování je pokojová teplota optimální.

Kombinace a pořadí

I když se vám sbíhají sliny a chcete si dopřát různé druhy sýrů, hleďte také na množství. Stačí podávat zhruba 25 gramů od každého druhu sýra, obecně se doporučuje dávat k sobě maximálně 5 druhů. Při větším množství, ať gramáže nebo druhů, nedocílíte lahodného gurmánského zážitku.

Při konzumaci začínejte lehčími a krémovějšími sýry, pokračovat můžete sýry typu hermelín, pak tvrdými a na závěr volte nejaromatičtější sýry s modrou plísní.

Sýrové párování

  • Marmelády, čatní a povidla: Vyladí chutě sýrů o stupeň výš. V podstatě jde o ovoce a zeleninu, jen v jiné formě. Hodí se hlavně k sýrům s ušlechtilou plísní nebo s modrou plísní. A optimální bude, když si marmelády a čatní připravíte doma (povidla jsou velmi pracná, do toho se pouští málokdo).
  • Čerstvé a sušené ovoce či plody: Použít můžete i zdánlivě obyčejná jablka, stejně jako hrušky. Osvědčené je hroznové víno. A k čemu se hodí čerstvé fíky? K sýrům s ušlechtilou plísní.

Náš tip: nejlepší jsou sušené plody, které se už umělé nedoslazují. Ostatně - co jim nadělila příroda, to krásně vynikne i v sušeném stavu (zkuste například brusinky, švestky, meruňky, datle…).

  • Oříšky: Jak vlašské, tak lískové, piniové nebo pistácie či třeba mandle - oříšky dodávají sýrům další element chuti a textury.
  • Slané sušenky a chleba: Vhodnější je kombinace sýrů se žitným chlebem, může být i se semínky (slunečnicová, dýňová…), případně doslazený medem. K jemnějším sýrům se nabízí podávat také slané tyčinky, optimálně domácí výroby, a k těm s aromatičtější chutí se hodí cibulové sušenky.

 

Vyzkoušíte?

Milovníkům sýrů hermelínového typu doporučujeme:

Hermadur:

bude si rozumět s cibulovým čatní, lískovými oříšky a vínem Tramín, například Alsace Gewurtztraminer Pierre Henri Ginglinger.


Nebeský:

ladí se švestkovými povidly, blanšírovanými mandlemi a vínem Chardonnay, například Les Tannes en Occitanie.

Připravila: mar
Foto: Král Sýrů
25. 8. 2016

DISKUZE K ČLÁNKU

0

My doma také milujeme sýry :-) . Oblíbili jsme si farmářské sýry a jiné už nekupuji. S manželem si každý pátek, nebo sobotu otevřeme víno, dáme si k tomu dobrý sýr, pustíme si film a uděláme si hezký večer :-) .

ODPOVĚDĚT

2

u nás jsou vždy sýry

ODPOVĚDĚT

4

Jsem velký milovník sýrů,nejraději mám na talíři několik druhů a tomu zeleninu.

ODPOVĚDĚT

4

syr je mnamka velka a v kombinaci treba s vlasskymi orechy neskutecna

ODPOVĚDĚT

3

My jsme taky milovníci sýrů

ODPOVĚDĚT

3

sýry jsou u nás ve velké oblibě nejen na pečivo, ale na mnoho omáček různých chutí (dle použitých sýrů - kombinací je mnoho) a do salátů

ODPOVĚDĚT

2

sýry milujeme..ukládám je do krabiček,aby neoschly a zkoušíme pořád různé druhy..

ODPOVĚDĚT

4

mám ráda sýry v každé chuti i podobě

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Show Jana Krause – Jana Kánská, Tomáš Maštalír a Cecílie Jílková

Show Jana Krause – Jana Kánská, Tomáš Maštalír a Cecílie Jílková

Dcera Milady Horákové Jana Kánská, herec Tomáš Maštalír a výživová poradkyně Cecílie Jílková se představí...

10 tipů, jak trvale zhubnout

10 tipů, jak trvale zhubnout

Trápení dietami a mučení sportem možná přinese nějaké to „vydřené“ kilo dolů – ale z...

Titulka pro: Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.

Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.

Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Ale víte proč a také jak je nejlépe...

Titulka pro: Krabičková dieta na dva týdny zdarma

Krabičková dieta na dva týdny zdarma

Éra popularity striktních a nevyvážených redukční diet je naštěstí již za námi a čím dál...

Titulka pro: Vyhrajte diář dietář

Vyhrajte diář dietář

Chcete mít pod kontrolou svůj čas i svou hmotnost a zároveň zdravě žít? Pořiďte si...

Titulka pro: Máte doma cvalíka?

Máte doma cvalíka?

Dětská obezita je jedním z největších strašáků naší civilizace. Přitom se tomuto závažnému zdravotnímu problému...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

VÁNOCE PRO CHLAPA

Ahojky :) Měla bych dotaz… Zajímalo by mě, co svým chlapům ...

VÝBAVA NA SNOWBOARD

Dobrý večer, přemýšlím nad koupí výbavy na snowboard, ...

ŠITÍ

Ahoj všem, chtěla bych se naučit šít na šicím stroji. Jak ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz