Tipy na potraviny skvělé pro podzimní vaření

S příchodem babího léta se na našich talířích objevuje celá řada sezónních potravin. Podívejte se, jaké potraviny se hodí pro podzimní vaření.

Tipy na potraviny skvělé pro podzimní vaření Foto: Pexels
Zobrazit fotografii v galerii

Zázvor 

Asi většina z nás si nedokáže představit podzim a zimu bez zázvoru. Často je to první surovina, po které sáhneme, když jsme nachlazení, a to hlavně pro jeho antibakteriální účinky. Stejně spolehlivě pomůže i při žaludečních potížích, jelikož zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje prostředí žaludku. Svou typickou vůni má díky zázvorovým silicím, štiplavou chuť pak po gingerolu. Ze zázvoru se zpracovává oddenek, který se dá použít čerstvý i sušený jako koření. Použít jej můžete v receptech indické či asijské kuchyně i  do různých moučníků. 


Dýně 

Stále oblíbenější dýně snad ani nemůže v repertoáru podzimní kuchyně chybět. Její hlavní předností je to, že se dá zpracovat nejenom do hlavních jídel a polévek, ale jsou z ní i výborné dezerty. Vybrat si můžete hned z několik odrůd, které naleznete v každém obchodě. Zatím, co špagetová dýně se bude hodit spíš do pyré nebo slaných jídel, muškátovou, máslovou nebo Hokaido dýni můžete použít i do sladkých. 


Dýně je bohatá na vitamíny a minerální látky, obsaženy v ní jsou především vápník, hořčík, fosfor, draslík, beta-karoten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při žaludečních potížích, poruchách ledvin a srdečních obtížích. Je vhodná jako součást jídelníčku při redukční dietě, jelikož má nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny. 


Řepa 

Tato červená podzimní kořenová zelenina má celou řadu pozitivních účinků na zdraví – mimo jiné působí příznivě na krevní tlak i krvetvorbu, je zdrojem minerálů a vitaminů a podporuje imunitu. Při nachlazení oceníte především vitamín C. Bohatá je také na vitamín B, který příznivě působí na nervovou soustavu i na pěkné nehty a vlasy, které dostanou v chladném počasí zabrat. Červené zbarvení řepy je způsobeno antokyany a betaninem, které mají pozitivní vliv na cévní soustavu a činnost trávicí soustavy. Řepa chutná pečená i vařená, může být součástí salátů, pomazánek, polévek nebo i veganských burgerů. 


Brambory 

Sklizeň brambor na polích vrcholí obvykle v září či říjnu, proto se bramborové hlízy dostávají v tomto ročním období často na talíř. Pečení je pouze jedna z mnoha úprav. Lze je vařit oloupané i ve slupce, připravit šťouchané s cibulkou nebo vytvořit kaši ochucenou hráškem, strouhaným sýrem, pórkem či česnekem. 


Kaštany 

Pokud si letos na podzim dáte kaštany, nejenom, že si skvěle pochutnáte, ale také si tím zlepšíte náladu. Obsahují vitamín B a další látky, které pomáhají předcházet ztrátě paměti a působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti. Jejich velkou předností je to, že čistí játra. Dále jsou kaštany bohaté zejména na vitamíny A i C a díky nízkému obsahu cukru je mohou i diabetici. Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. 


U nás se nejčastěji setkáte s pečenými kaštany, které jsou vyhledávanou pochoutkou. Výtečné je také kaštanové pyré, pyré z jablek a kaštanů či jiné dezerty. Skvěle se hodí k masu. Máte-li rádi nádivku, zkuste do ní přidat kaštany. 


Připravila: Katka Soušková
Zdroje: healthline.com, titbit.cz, guideline.cz
Foto: Love food Pexels

DISKUZE K ČLÁNKU

2

Tady se sešla konečně normální skupina lidí, které baví vařit, to se mi líbí. Vážení, jakou surovinu teď nejčastěji na podzim používáte a proč? Já se chci naučit něco z dýně a hlavně si vyzkoušet ty pokrmy, které jsem celé jaro kvůli nedostatku času kvůli stresu odkládala. Je vás tady hodně, tak mi něco poraďte.

ODPOVĚDĚT

2

Tak to u nás doma se vaří takové ty klasiky. Jednou je to třeba vepřový řízeček pomaličku vařený s bramborem, nakládaným hermelín a nebo jinou fajn věcí, kterou můj manžel miluje jako přílohu. Ale na ty české klasiky prostě nedám dopustit. Jen mi teď poslední dobou chybí kvalitní nádobí. Nemáte některá zkušenost s e-shopem zgastro .cz? Já jsem si o tom obchodu četla na internetu.

ODPOVĚDĚT

1

Kristýnko, já jsem na tom obchůdku kupovala nedávno titanové nádobí a dopadlo to podle mých představ. Naťukala jsem si na telefonu zboží, nechala si ho objednat a při převzetí zboží jsem až zaplatila. Nerada totiž platím za něco dopředu. Můžou mně pak to zboží nevydat a to rozhodně nechci!

ODPOVĚDĚT

2

Ráda bych ti poradila něco s dýní, ale na to je teď dle mého skromného kuchařského názoru trošku pozdě. Já ti něco na dýni pošlu určitě soukromou zprávou, ale ostatním holkám bych chtěla doporučit, abyste teď v době těch chřipek vařili hodně věcí s cibulí a česnekem. Chcete přece vyléčit rodinu, ne?

ODPOVĚDĚT

1

Na tom e-shopu, na který odkazuješ, jsem ještě nenakupovala. Ale za to bych ti teď mohla něco poradit já. Udělej si teď v období těch chřipek česnekovou polévku. A nešetři na česneku. Zbavit se chřipky co nejdřív - to je oč tu v tuto podivnou dobu jde nejvíce.

ODPOVĚDĚT

4

letos se urodilo hodně krásné zeleniny

ODPOVĚDĚT

3

letos mám dobrou úrodu až na jablka

ODPOVĚDĚT

4

Brambory, dýně, řepu a další zeleninu mám na zahradě a v této době zpracovávám...

ODPOVĚDĚT

3

V tomto období jíme zeleninu na všechny způsoby. Máme jí plnou zahradu a mrazáky.

ODPOVĚDĚT

5

Letos se zelenině dna zagradě dařilo.

ODPOVĚDĚT

3

Z dýně Hokaido dělám polévku, zázvor používám do čaje

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (11 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Už jste slyšeli výraz intolerance na potraviny? Zjistili jsme, že konzumace potravin, které dráždí váš...

Titulka pro: Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Rozmanitost, čerstvost, kvalita a pravidelnost denního jídla má obrovský dopad na mládnutí nebo naopak na...

Titulka pro: Víte,co jíte?

Víte,co jíte?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak se stravujete? Pokud ano, určitě jste se zaměřovali...

Titulka pro: Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Zatímco některé suroviny automaticky zařazujeme do svého jídelníčku každý den, protože jsou zdravé, před jinými...

Naučte se správně číst etikety a vybírejte si zdravé potraviny Foto: Pexels

Naučte se správně číst etikety a vybírejte si zdravé potraviny

Výrobci potravin se musí vypořádat se stále většími nároky nás, spotřebitelů. Na jednu stranu chceme...

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Také jste zvyklí nakupovat ve velkém, pěkně do zásoby? A za čas prošlé a staré...

NAČÍST DALŠÍ

ŽHAVÉ DRBY

VELKÉ SLEVY ONA DNES 18.-24.10.2021

Nyní přichází největší slevový nákupní týden v ...

INKONTINENCE

Co se vám osvědčilo za pomůcky? Hlavně aby byly spolehlivé ...

PROTEINY - JAKÉ KUPUJETE?

Ahoj, poradíte dobré proteiny? Jakou značku jste si ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

INZERCE

© 2020, MeziŽenami.cz