Tipy na skvělou a zdravou zeleninu do jarních salátů

Je nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám.

Tipy na skvělou a zdravou zeleninu do jarních salátů
Zobrazit fotografii v galerii

Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám čtyři druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.


Řeřicha 

Pokud hledáte bylinku, která dodá vašim salátům na svěžesti a zajímavé chuti, je to rozhodně řeřicha. Právě nyní, kdy je čerstvých surovin, jež se aktuálně vypěstují v našich zeměpisných podmínkách, pomálu, se řeřicha vysloveně nabízí. 


Řeřicha se považuje za dobrý přírodní prostředek podporující práci ledvin, proto se často uvádí i mezi surovinami, jež je vhodné přidávat do detoxikačních směsí (pomáhá našemu tělu zbavovat se toxických látek, působí močopudně) či užívat při zánětech močových cest, i preventivně. Dále podporuje krvetvorbu, vsadit na ni můžete, i když jste nachlazení. Rovněž se uvádí, že podporuje trávicí proces, proto se přisypává i do tučnějších pokrmů. Celkově podporuje náš imunitní systém. Obsahuje například vitaminy C, A, B a také E. V kuchyni ji můžete použít obdobně jako pažitku, například na chleba, do salátů, pomazánek nebo do polévek. 


Špenát 

Tahle listová zelenina původem pravděpodobně s Persie je možná nenápadná svým vzhledem, výživově se však jedná o jednu z nejhodnotnějších potravin. Dopřejte si ho čerstvý z lokální české produkce. Už jedna hrst špenátu pokryje polovinu denní dávky vitaminu A, téměř celou dávku kyseliny listové a doplní i vitamin K. Špenát nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Orestujte ho na troše olivového oleje s česnekem, posypte třeba chia semínky nebo sezamem a podávejte jako přílohu. Výborný je i čerstvý v zeleninovém salátu. 


Růžičková kapusta 

Stejně jako špenát, ani kapusta nepatřila ve školní jídelně k oblíbeným pokrmům. Ve skutečnosti se ale jedná o vděčnou zeleninu, která je schopna překonat i několikastupňové mrazy. I když kapusta nepatří mezi nejoblíbenější, obsahuje mnoho důležitých látek, jako jsou vitamíny – A, C nebo minerály – draslík, vápník a železo. Využití je různorodé. Můžete si ji připravit jako jednohubku se slaninou, do salátu, jako přílohu osmaženou na másle nebo zapečenou. 


Polníček 

Přestože se může zdát, že je polníček pouze „módní“ přísadou salátů, je jeho úloha mnohem důležitější, než si možná myslíte. Kromě typické hořkosladké chuti dodá vašim pokrmům velké množství vitamínu C, E, B, provitamín A, kyselinu listovou, fosfor, rutin, vápník, hořčík a železo. Nebojte se proto improvizovat a do jarních salátů přidat polníčku o něco více.


Připravila: Katka Soušková
Zdroje: Naše bio, webozdravi.cz 
Foto: Pezibear z Pixabay


DISKUZE K ČLÁNKU

4

Taky mám ve skleníku ředkvičky, polníček, špenát a salát. Venku mi vyrůstá pažitka a rukola...Mám i nějaký medvědí česnek...

ODPOVĚDĚT

3

Ve skleníku už mám petržel, pažitku, ředkvičky a za týden bude salát. Už se na něj těším.

ODPOVĚDĚT

3

už mě roste pažitka...

ODPOVĚDĚT

2

Já taky, ale krájím ji na kousky ne jako na fotce.

ODPOVĚDĚT

3

Tuto zeleninu v kuchyni používám.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (5 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Už jste slyšeli výraz intolerance na potraviny? Zjistili jsme, že konzumace potravin, které dráždí váš...

Titulka pro: Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Anti–aging: omlaďte svůj organismus zevnitř II.

Rozmanitost, čerstvost, kvalita a pravidelnost denního jídla má obrovský dopad na mládnutí nebo naopak na...

Titulka pro: Víte,co jíte?

Víte,co jíte?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jak se stravujete? Pokud ano, určitě jste se zaměřovali...

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Jak správně uchovávat potraviny, abyste je zbytečně nevyhazovali

Také jste zvyklí nakupovat ve velkém, pěkně do zásoby? A za čas prošlé a staré...

Titulka pro: Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Nezdravé potraviny: kterým je lepší raději se vyhnout?

Zatímco některé suroviny automaticky zařazujeme do svého jídelníčku každý den, protože jsou zdravé, před jinými...

Titulka pro: Jaké faktory ovlivňují vaše hubnutí

Jaké faktory ovlivňují vaše hubnutí

Snažíte se zhubnout nějaké to kilo? S výživovým specialistou NUTRENDU Michalem Tůčkem jsme se podívali...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

VELMI SUCHÁ POKOŽKA

Ahoj všem, poraďte jakou kosmetiku používáte na hodně ...

ORIGINÁLNÍ DÁREK

Přítel mě nedávno potěšil krásným dárkem. Dostala ...

OVOCNÉ KAPSIČKY

Dobrý den, chtěla bych dcerce koupit ovocné kapsičky a ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2020, MeziŽenami.cz