Vánoce se kvapem blíží. Možná budete o víkendu péci nebo nakupovat dárky… Některé dárky můžete nakoupit i na internetu. Pro ty z vás, kteří ještě nemáte pečení perníčků v malíčku, přinášíme dnes podrobný návod na přípravu perníčků, které vám během týdne změknou.
Někteří z vás už jsou v nakupování na internetu zběhlí, jiní teprve začínají. Najdou se i tací, kteří raději všechno nakoupí v kamenných obchodech.
Nezapomeňte si v neděli na Svatou Barboru natrhat barborku.
V tomto týdnu také naděluje Mikuláš dětem nadílku. Už ji máte nakoupenou?
Návod na vánoční perníčky
Pomůcky:
suroviny dle receptu, vykrajovátka na cukroví, plech na pečení, pečicí papír, mašlovačka, nůž
Recept:
• 1 kg hladké mouky
• 30 dkg moučkového cukru
• 30 dkg másla
• 2x prášek do perníku
• 4 vejce
• 6 lžic teplého medu
Postup:
Připravte suroviny dle uvedeného receptu. Máslo musí mít pokojovou teplotu a med si rozehřejte v hrnci s teplou vodou. Mouku a práškový cukr prosijte přes sítko na vál, přidejte celá vejce, rozpuštěný med, prášky do pečiva a změklé máslo. Ze všech surovin zadělejte těsto a dejte ho odležet do druhého dne do lednice.
Odležené těsto vyndejte z lednice a nechte alespoň půl hodiny při pokojové teplotě. Poté část odkrojte a rozválejte na 0,5 cm vysokou placku. A pomocí vykrajovátek na těsto můžete tvořit. Vykrajované tvary dávejte na plech s papírem na pečení. Potřete vodou a dejte do trouby na 180°C na 8 – 10 minut. Hotové perníčky můžete potřít rozšlehaným vajíčkem s mlékem, aby se více leskly.
Perníková chaloupka od Dr. Oetkera
Pokud chcete upéci opravdu jednoduché vánoční perníčky, kupte si je v prášku. Vyzkoušet můžete Perníkovou chaloupku od Dr. Oetkera. Může být i krásnou dekorací vašeho svátečního stolu. Udělat chaloupku není nic složitého ani pro děti, vše hravě zvládnete pomocí kompletní směsi od Dr. Oetkera.
Krabička obsahuje směs na těsto, zdobicí tubičku s bílým cukrovým zdobením i sněhové vločky na ozdobu. Na krabičce najdete také šablonu chaloupky a podrobný postup přípravy pečlivě připravený tak, aby se chaloupka podařila i začátečníkům.
Autor: Mgr. Markéta Benešová, AZ Mapa
Foto: AZ Mapa, Dr. Oetker