
Potrpíte si na zdravou výživu a milujete čerstvé šťávy? Pak ochutnejte UGO!
Jsou to přírodní šťávy, které byly po vylisování místo pasterace ošetřeny vysokým tlakem. Technologie, zkráceně označovaná jako paskalizace, je do Čech zaváděna za spoluúčasti Výzkumného ústavu potravinářského Praha – VÚPP, který patří mezi průkopníky této technologie v Česku. Čerstvé šťávy ošetřené vysokým tlakem se uchovávají chlazené a vydrží až tři týdny.
"Jedná se o zcela šetrný způsob jak zachovat všechny parametry čerstvé šťávy a zároveň její původní barvu a chuť,“ vysvětluje Ing. Milan Houška, CSc. z VÚPP, který se možnostmi využití paskalizace v potravinářském průmyslu dlouhodobě zabývá. „Po vylisování se čerstvá šťáva naplní do lahviček, které jsou následně vystaveny vysokému tlaku 600 MPa. Tlak likviduje pouze případné nežádoucí mikroorganismy a plísně. Zachová všechny pozitivně působící bioaktivní výživové faktory, jako jsou vitaminy, minerální látky, vláknina, ale i přírodní ochranné látky přítomné v dřeňových
šťávách, např. sulforafan, které tepelná pasterace v podstatě odstraní,“ doplňuje Ing. Houška.
„Zeleninová a ovocná šťáva UGO sází kromě kvality i na praktičnost. Průhledný obal dává vyniknout přirozeným barvám ovoce a zeleniny: mrkve, řepy, červeného zelí, celeru, jablka a jejich kombinacím. Jedna 200 ml lahvička může skvěle doplnit jejich doporučený denní příjem,“ uvedl Martin Klofanda ze společnosti Kofola, která novinku uvádí na trh. Informace o výrobě šťáv UGO a možnostech, kde je koupit, lze najít na www.ugo.cz.
Připravila: Zuzana
Foto: archiv
13.5. 2013