
Stará tradice praví, že popálení od kopřivy je zdravé – pomáhá proti revma. Po tepelné úpravě se její žahavost ztrácí, proto si kopřivový čaj můžou dopřát také naši nejmenší.
Kopřiva pod lupou
O prospěšnosti této byliny přesvědčí látky, které jsou v ní obsažené. Mimo jiné jde o chlorofyl, minerály (zejména hořčík, vápník draslík, železo), karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, ale také sacharidy, vitamíny a jiné. Z nich zmiňme třeba kyselinu křemičitou, která svědčí nehtům a vlasům.
Na chřipku i proti průjmu
Kopřiva pomáhá při mnoha zdravotních potížích. Například v ní obsažený chlorofyl obecně povzbuzuje metabolismus. Listy ve formě nálevů, odvarů nebo čajů působí močopudně (vhodné při chorobách močových cest) a vnímají se také jako antidiabetikum (zejména když si nemocný ještě nepíchá inzulín). Ale i antivirotikum, což oceníte v době viróz a chřipek. Užitečná je rovněž v případech, kdy vás přepadnou průjmy. Dále podporuje funkci slinivky, má se za to, že prospívá také vaječníkům, a prý i pocuchaným nervům.
Pro krásnější vlasy
Možná jste zvyklí krátce převařit kopřivové listy a tímto výluhem zakončit mytí hlavy. Vlasy budou krásně lesklé. Koho však trápí vypadávání vlasů, ten by si měl připravit odvar z kořenů. Hrst kořenů naložte do půl litru vinného nebo jablečného octa a 10 minut pomalu vařte v nádobě s pokličkou. Až tekutina vychladne, sceďte ji a jednou denně si kopřivový ocet vetřete do vlasové pokožky.
Jarní detox
Šťáva z mladých, čerstvých rostlin se používá jako součást detoxikační kůry, stačí ji zředit vodou. Samozřejmě ji můžete kombinovat s dalšími čerstvými šťávami, například z mrkve, okurky, rajčat, červené řepy… Pokud nejste na detox nebo půst zvyklí, nenechte si vnutit názor, že je třeba týden či ještě déle popíjet zeleninové či ovocné šťávy. Tělu prospěje, i kdybyste to vydrželi jen jeden den a ty další se snažili zdravě stravovat.
„Zelený“ čaj
Co zvládnou všichni? Čaj z kopřiv. Nyní na jaře je ideální, s ohledem na dostupnost mladých čerstvých rostlin. Pokud jich ve vašem okolí roste dostatek, můžete si je natrhat do zásoby, usušit a používat zase na podzim. Kopřivová kúra by měla trvat dva až tři týdny, kdy budete denně popíjet jeden až dva šálky (pokud dva, pak optimálně jeden ráno a druhý večer). Listy stačí natrhat či nasekat, nechat přejít varem, a po 5 až 10 minutách louhování přelít přes sítko.
Připravila: Marcela
Foto: iStock
3. 5. 2016