Zdraví

Vajíčka: znáte, neznáte?

Sbírání kytiček

I tak zdánlivě obyčejná potravina, jako jsou vejce, může být opředená mýty, které souvisí nejen se zdravím. Tipnete si, co je pravda, a co už ne?

Jíst vejce denně, to je nezdravé.

Ještě dnes se mnohdy setkáte s názorem, že i zdravý člověk by měl konzumovat tak dvě tři vajíčka týdně, více přece škodí. Nebo ne? Ano, vejce opravdu obsahují hojně cholesterolu, ale také obsahují fosfolipidy, které působení cholesterolu eliminují. Mezi námi, cholesterol přijímaný ze stravy nemá na hladinu cholesterolu v krvi až tak zásadní vliv, jako třeba složení jednotlivých mastných kyselin tuků v jídelníčku.
 

Křepelčí mají méně cholesterolu.

Křepelčí vajíčka jsou bez debaty menší, než vejce slepičí, takže opravdu nabízejí méně cholesterolu. Pravdou však je, skladbou se obě vajíčka sobě podobají, pokud bychom porovnali stejnou váhu.
 

Vždyť v nich nic není.

Ale je, a nemyslíme tím jen bílek a žloutek. Vajíčka totiž představují dobrý, a poněkud opomíjený, zdroj bílkovin. A i když byste to do nich asi neřekli, slibují také hodně vitamínů, například A, D, E, K, karoteny, vitamíny skupiny B…
 

Barva skořápky je vodítkem kvality.

Zklameme vás, není. Bílá, nebo světle hnědá barva (či snad dokonce i zelená) vypovídá o slepičím plemeni, nikoliv o kvalitě vajec. A v době velikonočních svátků i o předvídavosti obchodníků, protože bílé skořápky se zkrátka lépe dekorují. Jak potvrzuje profesorka Jana Dostálová z Fóra zdravé výživy, barva skořápky zkrátka nemá vliv na výživové parametry.
 

Vajíčka od sousedčiných slepic jsou zdravější, než ta z obchodu.

Opravdu jsou domácí vajíčka pro náš organismus přínosnější, než ta, která pocházejí z velkochovů? Odborníci jsou přesvědčení o opaku. Proč? Věřte nevěřte – vejce z velkochovů obsahují asi o 15 procent méně cholesterolu než vejce domácí.
 

A co salmonelóza? Ta je přece z vajec!

Chcete znát skutečnou pravdu? V současnosti se výskyt salmonel ve velkochovech považuje za výjimečný. Navíc v profi chovech jsou kontroly běžné, kdežto u sousedčiny slepice patrně ne. Jinak mezi zdroje nákazy mimo jiné patří maso a světe, div se – dokonce i některé koření.
 

Slepice ve velkochovech dostávají hormony a antibiotika, aby jim to více pálilo. Pardon, snášelo.

Ano, to se také říkává. Podle odborníků však přídavek hormonů a antibiotik pro zvýšení produkce je u nás zákazný – jak u drůbeže, tak u všech jatečných zvířat.

Připravila: Marcela
Foto: iStock
21. 3. 2016

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků