Na tradiční sváteční stůl patří vánočka. Upéci si můžete kynutou nebo tvarohovou.

Vánočka

Na těsto:
• 500 g hladké mouky
• 1 instantní droždí Dr.Oetker nebo ½ kostky čerstvého droždí
• 40 g cukru
• 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
• špetku soli
• 2 vejce
• 150 g rozpuštěného zchladlého másla
• 200 ml vlažného mléka
• 2 PL rumu
• rozinky, sekané oříšky, mandle, kandované ovoce podle chuti

Na potření a posypání:
• 1 rozšlehané vejce
• 25 g sekaných mandlí

Ještě potřebujeme:
• plech na pečení
• papír na pečení
• mašlovačku

Příprava:

1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku s droždím. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce, máslo, mléko, rum, rozinky, oříšky, mandle, kandované ovoce a důkladně vařečkou propracujeme tak, aby se nelepilo na stěnu nádoby. Povrch těsta zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 50 až 60 minut vykynout.
2. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 kousků, z každého dílu vyválíme váleček o délce asi 35 cm. Válečky postupně splétáme do vánočky
( nejprve ze čtyř, ze tří a ze dvou válečků). Na plech vyložený papírem na pečení položíme cop ze čtyř a hrotem ruky uprostřed uděláme rýhu. Položíme další cop a pokračujeme stejně. Aby se vánočka nezbortila, vpíchneme do ní na dvou místech špejli. Necháme na teplém místě ještě 20 min kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi nebo ořechy, vložíme do trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 170°C (předehřátá)
Horkovzdušná trouba: 150°C (předehřátá)
Plynová trouba : stupeň 3 (předehřátá)

Doba pečení: asi 40 minut

Tvarohová vánočka

Ingredience:
• 500 g hladké mouky
• 250 g tvarohu
• 150 g Hery
• 150 g cukru krupice
• 2 vajíčka
• 1 lžička citronové kůry
• 1 vanilkový cukr
• 0,5 dcl mléka
• 1 lžíce rumu
• 1 1/2 prášku do pečiva
• 1 vejce na potření vánočky
• Rozinky, mandle, kandované ovoce (podle chuti)

Postup přípravy:
1. V míse rozmícháme tvaroh s máslem, cukrem, vejci, vanilkovým cukrem, omytými rozinkami, posekanými oříšky a mlékem. Nakonec přisypeme smíchanou mouku s práškem do pečiva a dobře vypracujeme na vále.
2. Zapleteme vánočku a propícháme ji na několika místech špejlemi nebo párátky, aby se při pečení nerozpadla.
Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sekanými mandlemi. Necháme ji na pomoučeném vále asi 15 minut odpočinout.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 60 minut.

Foto: Dr. Oetker
23. 12. 2013
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků