Vánoční cukroví z piva

Titulka pro: Vánoční cukroví z piva
Zobrazit fotografii v galerii

Popovické košíčky
 

Popovické košíčky
Popovické košíčky

Ingredience:

125 ml černého Velkopopovického Kozla
350 g hladké mouky
100 ml slunečnicového oleje
125 g moučkového cukru
1/2 balíčku vanilínového cukru
1/2 balíčku pečícího prášku
špetka soli

želé
150 ml tmavého kozla
70 g želírovacího cukru
80 g sušených švestek
100 g hořké čokolády

Krém:

200 g bílé čokolády
70 ml smetany 30%

Postup:

  1. V míse smícháme pivo, cukr, olej, vanilkový cukr, sůl, a když se vše promíchá, přisypeme mouku a mícháme, dokud nedostaneme tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme přes noc zabalené odležet.
  2. Další den těsto plníme do připravených formiček a narovnáme na plech. Troubu nahřejeme na 170°C a košíčky v ní pečeme cca 10 – 13 minut.
  3. Upečené vyklopíme a necháme vychladnout.Pivo svaříme s pokrájenými švestkami zvolna na ¾. Přidáme cukr a svaříme. Odstavíme a necháme zchladnout.Košíčky vytřeme tmavou čokoládou a necháme ztuhnout. Potom vlijeme lžičku želé se švstkami a necháme ztuhnout.
  4. Do kovové mísy nalámeme čokoládu. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a přelijeme přes čokoládu. Směs mícháme dokud se nerozpustí. Promícháme a necháme ztuhnout tak, aby krém šel stříkat pomocí sáčku. Krém naplníme do sáčku s řezenou trubičkou a nastříkáme na želé. Společně vychladíme.


Pivní perníčky

 

Pivní perníčky
Pivní perníčky

Ingredience:

80 ml černého Velkopovického Kozla
3 šálky hladké mouky
špetka mletého hřebíčku
½ lžičky mleté skořice
½ prášku do perníku
1/4 lžičky soli
150 g másla
1,25 šálku moučkového cukru
1 vejce
1 vrchovatá lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru (15 mL)
1 lžíce kakaa
lžička citrónové kůry

Poleva:
125 ml černého Velkopopovického Kozla
1 šálek jemného moučkového cukru
1 lžička medu
1 lžička mleté skořice

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku se skořicí, práškem do perníku, solí a kakaem. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Prošleháme vejce, pivo, zázvor, kůru a nakonec vmícháme sypkou směs.
  2. Vše zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom těsto rozválíme na pomoučněné desce nebo přes fólii na plát silný 1 cm. Vykrajujeme z něj různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Troubu nahřejeme na 180°C. Plech s cukrovím vložíme do trouby a pečeme asi 17 minut.
  4. Pivo svaříme na čtvrtinu. V misce ho potom utřeme s medem a skořicí do hladka. Po vychladnutí perníčků je potřeme polevou a necháme ztuhnout.


Kozlí kopýtka

 

Kozlí kopýtka
Kozlí kopýtka

Ingredience:

250 ml černého Velkopopovického Kozla
120 g hořké čokolády
150 g másla
šálek hnědého cukru
120 g hladké mouky
70 g kakaa
2 vejce

Postup:

  1. Pivo nalijeme do šálku a necháme klesnout pěnu. Do kovové misky rozlámeme čokoládu, přidáme změklé máslo a ve vodní lázni mícháme, dokud se směs nespojí v hladkou hmotu.
  2. Směs odstavíme, přelijeme do větší mísy a pomocí šlehače do ní zašleháme cukr. Když má směs vlažnou teplotu, zašleháme do ní po jednom vejci. Když se směs spojí, přimícháme pivo.
  3. Nakonec do mísy prosejeme mouku s kakaem. Šlehačem nebo metlou rozšleháme dohladka, ale ne déle, než se rozmíchají případné hrudky.
  4. Vezmeme menší pekáček, vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj těsto.Troubu nahřejeme na 165°C a dáme do ní pekáček s těstem. Pečeme 20 – 22 minut.
  5. Po upečení necháme zchladnout, přendáme i s papírem na prkénko a nakrájíme na malé kostičky 2,5 x 2,5 cm. Při podávání je můžete doplnit ušlehanou nebo zakysanou smetanou.


Brusinkové pracny s pivem
 

Brusinkové pracny
Brusinkové pracny

Ingredience:

150 ml černého Velkopopovického Kozla
125 g sušených nahrubo pokrájených brusinek
250 g polohrubé mouky
balíček vanilkového cukru
50 g hnědého cukru
2 žloutky
65 g másla
1/3 lžičky kypřícího prášku
100 g mletých ořechů
špetka soli
špetka citrónové kůry
1/3 lžičky hřebíčku
½ lžičky skořice
špetka mletého badyánu
1/3 lžičky mletého zázvoru
moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Do rendlíku nalijeme pivo, přidáme hnědý cukr, brusinky a vaříme asi 10 minut. Odstavíme a necháme zchladnout.
  2. Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, přidáme ořechy, žloutky, změklé máslo, koření, citrónovou kůru. Nakonec přidáme brusinky a zbylé pivo přidáme postupně, aby těsto nebylo příliš řídké.
  3. Směs zpracujeme na vláčné těsto, zabalíme do fólie a necháme hodinu odpočinout. Potom těsto postupně vtlačujeme do formiček.
  4. Troubu nahřejeme na 170°C. Naplněné formičky narovnáme na plech a pečeme asi 8 minut.Po upečení je ihned vyklopíme. Před podáváním pocukrujeme.

Připravila: Katka
Foto:
16. 12. 2011

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

Máte rádi koláče se sýrem? Vyzkoušejte křehký vanilkový koláč s citronovým přelivem.

Recepty na cukroví, které budete milovat

Recepty na cukroví, které budete milovat

Už víte, na jaké dobroty nalákáte Ježíška? My ano! A rádi se podělíme! Máme pro...

Titulka pro: Vánočka

Vánočka

Na tradiční sváteční stůl patří vánočka. Upéci si můžete kynutou nebo tvarohovou.

Višňovo - makový závin

Višňovo - makový závin

Máte rádi makový závin? Zkuste ho s višněmi. 

Titulka pro: Vánoční štola

Vánoční štola

Nejen vánočka a cukroví patří k našim tradičním symbolům Vánoc. Čím dál více příznivců si...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

VYBAVENÍ KOUPELNY

Zdravím kde se dají koupit opravdu kvalitní ručníky?

BATOH

Zdravím, doporučíte mi prosím batoh pro dcerku na druhý ...

HRAČKA PRO HOLČIČKU

Zdravím, poradíte prosím příslušenství k Barbínce, se ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz