Vaříme Sous vide

Sous vide ("su-vi") je jedna z novějších metod vaření. V překladu to znamená "pod vakuem". Většinou se potravina zavakuuje do plastového sáčku k tomu určenému, a při nízké, přesně kontrolované teplotě se uvaří.

Titulka pro: Vaříme Sous vide
Zobrazit fotografii v galerii

Během vakuování masa odstraníme vzduch, který při tepelné úpravě způsobuje oxidaci tuků a chuťových molekul vznikajících při tepelné úpravě. Vzhledem k použití nízké teploty (běžne i 52 °C) a delší doby přípravy (není výjimkou ani 72 hodin) je pokrm vždy perfektně připraven se zachovanou přirozenou chutí, křehkostí, strukturou a aroma.


Šetří peníze

U klasických metod tepelné úpravy jsou ztráty na váze až 40%. Při použití metody sous vide jsou ztráty kolem 5 %! Což jednoduše řečeno znamená, že na kile masa máme další dvě až tři porce navíc, za stejné náklady! Také ušetříme na dochucovadlech, koření a bylinkách. Například pro půlkilový kus masa nám stačí na dochucení jedna snítka tymiánu. Protože je potravina zavakuovaná bez přístupu vzduchu, aroma z bylinek a dalších dochucovadel se neztrácí, naopak více přechází do upravované potraviny.


Výhody použití metody sous vide

Hlavní výhodou je jedinečně přesná kontrola teploty a doby vaření, jakou nedosáhneme při použití jakékoliv jiné metody, díky tomu je pokrm vždy perfektně připraven se zachováním šťavnatosti, struktury, chuti a barvy připravovaného pokrmu. Pokud mluvíme o restauračním provozu, mezi největší výhody patří stálost kvality – maso bude vždy stejně dobře uvařené. Při časovém presu se nestane, že by se převařilo. Neznamená to, že by se při této metodě nedalo maso rozvařit, je k tomu ale potřeba čas v řádech hodin, častokrát dnů, což je daleko snadnější uhlídat, než ,,kousek kuřete v troubě“.


Chcete se to také naučit?

Navštivte kurz vaření Sous vide 28. 5. s Pavlem Býčkem z restaurace Alcron! Kurz pořádá Chefparade.

Více informací najdete na www.chefparade.cz

Připravila: Katka
Foto: Chefparade
14. 5. 2013

 

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

Peceme s láskou Advent a Vánoce

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

Titulka pro: Dobrá zpráva pro všechny kuchaře. TopRecepty.cz spouští nový design!

Dobrá zpráva pro všechny kuchaře. TopRecepty.cz spouští nový design!

Žádný apríl, nové TopRecepty.cz s řadou vychytávek spatřily dnes světlo světa. Pojďme si ukázat, jak...

Titulka pro: Tak vařím já

Tak vařím já

Hledáte tipy na chutné, rychlé a kaloricky vyvážené recepty? Pak sáhněte po nové kuchařce, kterou...

Titulka pro: Pečeme s láskou 8

Pečeme s láskou 8

Pečete rádi? Nenechte si ujít v pořadí již osmý titul z úspěšné řady kuchařek Dr.Oetkera...

Titulka pro: Soutěžte se svým náročným receptem a vyhrajte kulinářský kurz s renomovaným šéfkuchařem

Soutěžte se svým náročným receptem a vyhrajte kulinářský kurz s renomovaným šéfkuchařem

Vaříte rádi? Máte nějaký recept na přípravu opravdu složitého pokrmu?

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

BATOH NA OBJEDNÁNÍ

Zdravím, poradíte prosím na jakém e-shopu vybrat batoh do ...

CVIČENÍ DOMA U TV

Ahoj snažíte se někdo doma cvičit u tv?

VÝBAVA NA ZIMNÍ SPORTY

Ahoj kde bych si mohla koupit něco na zimní sporty.Ráda bych ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz