Kultura

Světová umělecká díla? Vidět je můžete i z domova!

Sbírání kytiček

Prázdniny se nesou ve znamení cestování, ale ne vždy si můžeme dovolit odjet tam, kam chceme. Ovšem pokud rádi navštívili některou známou galerii či muzeum, nemusíte ani vytáhnout paty z domu. Známá umělecká díla či instituce se prohlédnete třeba na počítači díky speciální aplikaci.

Historie umění spojuje celý svět. Jako příklad si vezměte Vincenta van Gogha, Holanďana, který strávil velkou část života ve Francii. Ještě nedávno jste se s jeho tvorbou mohli seznámit pouze tehdy, když jste vycestovali do některého ze světových muzeí. Jen kvůli Van Goghovi a jeho předchůdcům i následovníkům byste museli navštívit galerie v Amsterdamu, Chicagu, New Yorku a Tokiu. Dnes to však jde jednoduše prostřednictvím Kulturnímu institutu Google. Aktuálně tak můžete online navštívit více než 1000 muzeí a kulturních institucí.

Kam se mrknout

Zajímavých míst je celá řada, tady máte malou ochutnávku.

Francie: Museé d’Orsay v Paříži https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/partner/musee-dorsay-paris- (mimo jiné například dílo Renoira), Versailles, https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/partner/palace-of-versailles- (díky StreetView se můžete projít chodbami paláce).

Itálie: 56. bienále výtvarného umění v Benátkách (2015) https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/project/la-biennale-di-venezia, Muzeum automobilů v Turíně https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/partner/museo-nazionale-dell-automobile-.

USA: Muzeum Solomona R. Guggenheima https://www.google.com/culturalinstitute/beta/u/0/partner/solomon-r-guggenheim-museum.

Sbírky jsou však k vidění nejen „procházením“ jednotlivých kulturních institucí, které spolupracují s projektem, ale třídit si je lze i podle autorů, uměleckých směrů nebo barev jednotlivých děl. A dokonce je možné zúčastnit se komentovaných prohlídek s průvodcem.

Detaily a procházky

Například na Monetovy světoznámé lekníny se nabízí podívat v super vysokém „gigapixelovém“ rozlišení. To umožňuje dílo zvětšit a prohlížet ještě podrobněji, než kdybyste se za ním opravdu vypravili (při přiblížení se dokonce dají zkoumat jednotlivé tahy štětcem). A pokud přitom použijete papírové brýle Cardboard pro virtuální realitu a chytrý telefon, stane se váš zážitek téměř skutečným.

Kromě detailů zaujmou také procházky. Můžete například sestoupit známou rotundou v Guggenheimově muzeu, která je sama o sobě uměleckým skvostem, a to přímo z vašeho křesla díky speciálnímu leteckému zobrazení. Nebo se projděte sály nejmohutnější budovy světa, Paláce Parlamentu v Rumunsku, a na vlastní oči se přesvědčte, proč právě tato stavba získala neobvyklý primát.

Vytvořte si vlastní muzeum

Svá oblíbená díla si klidně uložte, pomocí funkce Moje galerie, do vlastních výběrů a vytvořte si tak originální „sbírku“. V ní je můžete komentovat a celou ji sdílet s přáteli a rodinou. Začněte zde: www.google.com/culturalinstitute.

Jistě, virtuální realita a online návštěvy nikdy nenahradí skutečné prohlídky, to také není cílem digitálních technologií. Jen díky nim je však možné zpřístupnit umění všem. Ostatně při procházení 6 milionů objektů, mezi kterými najdete i prehistorické obdoby švýcarského armádního nože uložené v Holandsku, Taj Mahal v Indii nebo japonské manga kresby, se o tom jistě přesvědčíte sami.

Připravila: red
Foto: Google
21. 7. 2016
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků