Sport

Jak nám prospívá pravidelný pohyb

Sbírání kytiček

Trpíte menstruačními bolestmi, usínáte až za úsvitu, anebo máte sklony k paradentóze?

Je to až neuvěřitelné, ale na všechny tyhle zdravotní problémy zabírá pravidelné cvičení. Kdo chodí pravidelně do tělocvičny, o to méně času stráví v čekárně u lékaře!

Sexuální apetit

Neutrácejte za povzbuzující prostředky a radši si pořiďte domů rotoped. To se vyplatí víc, jak dokazuje následující pokus. Vědci nechali část skupiny žen 20 minut jezdit na kole, a pak všem pustili erotický film. Výsledek? Ty ženy, které měly za sebou dvacetiminutovku v sedle, zažily o 20% silnější vzrušení než ostatní. 

Místo prášků na spaní

Počítáte večer ovečky donekonečna, a přesto vám pořád hlavou krouží neodbytné myšlenky? Nemusíte hned shánět prášky na spaní, možná postačí jen trochu hýbnout tělem. Díky cvičení můžete získat skoro hodinu sladkého spánku denně navíc! Třicet minut sportování čtyřikrát týdně vám pomůže usnout od 12 minut dříve a spát o 42 minut déle, jak potvrdilo několik odborných studií. 

Proti osteroporóze

Pokud vás odrazuje od sportování strach z úrazů, pak vězte, že některé sporty vás můžou naopak před úrazy ochránit. Například jogging nebo tanec, napomáhají kostem k tomu, aby zesílily. A silné kosti jsou mnohem méně náchylné k osteoporóze. 

Při měsíčních problémech

Nepřestávejte cvičit proto, že máte právě své dny. Naopak – jděte do posilovny a uleví se vám. Při umírněné fyzické aktivitě se ve vašem těle budou vylučovat přírodní látky proti bolesti, které vám pomůžou odbourávat menstruační křeče. 

Jako hojivá mastička

Ani drobné zdravotní lapálie vás nemusí odradit od sportování, ba právě naopak. Drobná zranění a puchýře se hojí při cvičení až o 10 dní rychleji než u lidí, kteří veškerý volný čas tráví povalováním u televize. Navíc se při sportování snižuje riziko zanícení ran. 

Pro prodloužení života

Dvanáct let trvající studie jasně dokázala, že aktivní lidé žijí mnohem déle než jejich pohodlné protějšky. Jde o nezanedbatelný rozdíl, sportovci totiž získávají navíc celých 9 let života. 

Proti nachlazení

Jestli trpíte často na nemoci z nachlazení, zamyslete se nad svým životním stylem a přidejte do svého programu víc fyzické aktivity. 70% žen, které do svého programu zařadily pravidelné cvičení, nedostanou po celý rok ani jednou rýmu. 

Podpora paměti

Hledáte věčně klíče a nejste schopni zapamatovat si nová anglická slovíčka? Možná by pomohla permanentka do posilovny. Čtyřicet minut cvičení čtyřikrát týdně zdvojnásobí přívod krve do té části mozku, která je zodpovědná za vaši paměť. 

Místo návštěvy u zubaře

Pokud máte v rodině sklony k paradentóze, asi by vás ani nenapadlo, že se proti ní můžete preventivně bránit poskakováním v tělocvičně či na hřišti. Ale je to tak. Podle odborné studie jednoho stomatologického časopisu snižuje pravidelný pohyb riziko paradentózy až na polovinu. Cvičení totiž pomáhá tělu regulovat cukry, které vyživují bakterie v dásních. 

Pro krásnou pleť

Jestli se obáváte příznaků stárnutí a drahé krémy nezabírají podle vašich představ, zkuste zajít do nejbližšího fitcentra. Nejen že sportování prospívá celkové fyzické kondici, ale navíc i snižuje riziko vzniku stařeckých skvrn až o 70%. 

Úleva od stresu

Blahodárný účinek pohybu na psychiku je chronicky známý – stačí cvičit dvakrát či třikrát týdně, a už se výrazně snižuje riziko nadměrného stresu. Málokdo ale ví, že můžete pocení na kurtech nahradit obyčejným uklízením se zhruba stejným výsledkem. 20 minut domácích prací snižuje riziko deprese o 40%. A navíc budete mít čistou podlahu! 

Podpora početí 

I tady může pomoct pohyb. Ženy, které vedly zdravý životní styl a čtyřikrát týdně věnovaly půl hodinku joggingu, trpěly až o 68% méně některými typy neplodnosti. Pohyb totiž pomáhá udržovat hormonální rovnováhu a pravidelnou ovulaci. 

Prevence proti cukrovce

Řada žen má určité předpoklady pro cukrovku 2 typu. Ty, které denně potrápí svoje tělo jakýmkoli druhem sportu alespoň 30 minut, oddálí propuknuti nemoci až o jedenáct let. A pokud díky tomu zhubnou i minimálně 5 kilo, riziko cukrovky se sníží na polovinu. 

Úleva od bolesti

Pro některé ženy může být sport spouštěčem bolesti hlavy, ale většině z nás naopak uleví. Pomůžou už tři dvacetiminutové cvičební seance týdně. Ještě spolehlivěji se tak zbavíte bolestí krku a zad. Po deseti týdnech pravidelného cvičení mohou tyto problémy ustoupit až o 80%.

Připravila: EČ

Foto: iStock

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků