Sport

Posilování: pomůže TRX, bosu i gumové expandéry

Sbírání kytiček

Ve fitness centrech je spousta známého nářadí, ale také mnoho cvičebních pomůcek, jež však někdy leží ladem. Které a proč by byla škoda jen přehlížet?

Mezi praktické cvičební pomůcky patří například pásy TRX, expandéry, velké míče či bosu. Šikovné jsou i v tom, že až se s nimi naučíte zacházet, optimálně pod dohledem instruktora, můžete si je koupit domů. A cvičit kdykoliv, když budete mít chvilku.

Závěsný systém TRX

Pásy TRX jsou bezvadné v tom, že se dají využít opravdu kdekoliv. Kromě nich potřebujete jen místo, kde je lze zavěsit, a pak stačí využít váhu vlastního těla. Přesto kolem nich mnoho návštěvníků fitka chodí obloukem, protože neví, jak s nimi zacházet. „V každém větším fitku je po celou otevírací dobu k dispozici trenér. Pokud nemáte osobního kouče, tohle je osoba, na kterou se můžete obrátit, aby vám zdarma poradila,“ říká trenérka Jana Havrdová.

Vyzkoušejte: V pozici “prkna“ se zavěste do systému a střídavě přitahujte kolena pod hrudník, neprohýbejte se v bedrech. Tímto cvikem posílíte celé tělo.

Gumové expandéry

Expandéry představují všestrannou posilovací pomůcku a někdo je vnímá i jako alternativu k činkám. „U expandérů je výhoda, že nedochází k izolovanému zatížení jedné posilované partie. Při cvičení se zároveň nepřímo zatěžují i další svaly. Například při posilování břišních svalů nezatěžujete jen břicho, ale také biceps, prsní sval a další,“ vysvětluje trenér Karel Jarušek. Ve fitku najdete expandéry v mnoha provedeních a barvách. Liší se podle tvaru, síly odporu, pružnosti a také způsobu uchopení.

Vyzkoušejte: Vezměte si expandér do rukou, stoupněte si rovně. Pravou ruku si dejte před prsa a levou rozpažte. Pak se snažte levou rukou dosáhnout co nejdále. Opakujte i na druhou stranu.

Velký míč

Určitě ho znáte. Také se mu říká gymball. Mívá různé průměry, například 55 až 75 cm. Hodně lidí ho používá jako občasnou náhradu židle při sezení v práci. Kromě protažení a uvolnění páteře na něm však lze posilovat core neboli střed těla, přitom je důležité myslet nejen na povrchové svaly, ale i ty, jež jsou hluboce uložené. „Ženy neustále posilují hlavně břišní svaly, muži zase ruce, a pak se diví, že jejich tělo se vlastně vůbec nemění a není vypracované rovnoměrně. Jenže to je způsobené tím, že opomínají jeho střed,“ upozorňuje Karel Jarušek.

Vyzkoušejte: Udržet se na míči je docela fuška, začněte proto s něčí dopomocí. Až dokážete na míči stát, pusťte se do dřepů.

Bosu

Vypadá jako kus uříznutého míče s pevnou základnou a podobně jako gymball představuje bezvadnou pomůcku pro zpevnění středu těla. Nejprve se naučte na bosu udržet rovnováhu, až to zvládnete, zkuste podřepy. Jakmile budete mít pocit, že už vám stabilita nedělá problémy, otočte bosu (tedy kulatou částí ho dejte dolů) a cvičte totéž.

Vyzkoušejte: Pokročilí se můžou pustit do dřepů na jedné noze.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Českého svazu aerobiku a fitness FISAF, Česká komora fitness, trenérka Jana Havrdová, trenér Karel Jarušek
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků