Sport

Pohyb podle vašeho temperamentu

Sbírání kytiček

Nutíte se do pohybu, který vás nebaví? Zkuste si vybrat podle svého temperamentu. Uvidíte, jak vás sportování bude bavit.

Sangvinik

Optimistická povaha vybízí sangviniky k neustálé aktivitě, energičnosti a hlavně k různorodosti. Kterýkoli sport bude sangvinik dělat, půjde do něho naplno a s obrovským nasazením. Ovšem jeho slabinou je, že při něm dlouho nevydrží. Proto jsou pro ně vhodné hlavně studiové novinky ve fitness centrech, jako jsou třeba H.E.A.T., zumba, TRX apod. Další výhodou sangviniků je, že jsou společensky založeni, dokážou rychle reagovat na přicházející podněty a poměrně lehce překonávají případné neúspěchy, přičemž jsou zdravě soutěživí. Proto jsou pro ně vhodné i společenské sporty, ať už se jedná o raketové hry, jako je tenis, badminton, squash, nebo míčové hry, jako jsou například plážový či klasický volejbal.

Jaké má sangvinik vlastnosti: společenskost, přístupnost, činorodost, bezstarostnost, zvědavost, ale i povrchnost, vrtkavost a nestálost.

Sporty na míru: studiové lekce, raketové a míčové hry.

Cholerik

Na první pohled se může zdát, že impulzivnost předurčuje temperament cholerika k výbušným sportům, jakými jsou třeba ty bojové. Ano, to je pravda, ale cholerik má i další, měně „propírané“ vlastnosti. Zásadovost a zvyk držet se určitých hesel z něho dělají vynikajícího klienta fitness trenérů. Rád totiž postupuje, překonává překážky a nerad polevuje z nasazeného tempa, proto je vynikající v kondičních trénincích. Ale miluje i boj a konkurenci. K maximálním výkonům často nutí i ostatní a dobře se cítí, jen když má nad nimi určitou převahu. Je rád vůdcem. Když se může stát kapitánem týmu, cítí se nejlíp. Pokud ale není v daném sportu nejlepší, může jeho chování vyústit až do agrese. V takovém případě by si měl raději vybírat sporty, ve kterých může postupovat sám.

Jaké má vlastnosti: netrpělivost, impulzivnost, vznětlivost, dynamičnost, ale i spolehlivost a stálost v názorech, optimismus, schopnost překonávat překážky, ambicióznost.

Sporty na míru: kolektivní sporty, fitness trénink, bojové sporty .

Melancholik

Hloubavost a zaměřenost na své vlastní nitro dělá z melancholika individuálního sportovce. Jedná se převážně o tichého, plachého, vážného, přecitlivělého a hlavně nespolečenského člověka, který je rád sám se sebou. Proto by si měl vybírat sporty, při kterých cvičí sám. Vynikající je pro něho například rychlá chůze, běh nebo turistika. Tedy aktivity, při kterých může hloubat. Jeho hluboký způsob prožívání může využít i v aktivitách, jakými jsou jóga, pilates, tai-či, čchi-kung a další tzv. Body & Mind sporty, pomocí nichž si může vypracovat nejen hezkou figuru a kondici, ale také bude mít vyšší sebevědomí a optimismus a zároveň uspokojí i smysl pro krásu a duchovno.

Jaké má vlastnosti: hloubavost, pečlivost, perfekcionismus, ale i přecitlivělost, sklony k pesimismu, nespolečenskost.

Sporty na míru: Body & Mind lekce, běh, chůze.

Flegmatik

Nerad zkouší nové věci a jen málokdy se pro něco spontánně nadchne. Často se stává, že je ke sportu lhostejný. Ale pozor! Má i vlastnosti, díky kterým se z něho může stát celoživotní vyznavač zdravého životního stylu. To, že se brání změnám, z něho totiž činí vytrvalce. Když začne flegmatik vykonávat nějakou pohybovou aktivitu, nejspíš při ní zůstane. Vyrovnanost a klid u něho přejí hlavně individuálním sportům, jako třeba posilování na Power Plate nebo kruhovému tréninku, ale najde se i ve venkovních sportech, například v joggingu, ležérní jízdě na kole nebo na koloběžce. Jestli začne flegmatika bavit běh, pak to vytrvalostí běžec dosáhne až na maraton.

Jaké má vlastnosti: obezřetnost, spolehlivost, vyrovnanost, ale i nerozhodnost, chladnost až lhostejnost.

Sporty na míru: venkovní sporty, posilování ve fitness centru, individuální tréninky.

Připravila: Eva Čopíková

Zdroj informací: fourtemperaments.com/4-primary-temperaments/, krav-maga-self-defence.com/the-four-temperaments/
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků