Vše o másle

Tušíte, kolik času strávily ženy stloukáním másla? Historické prameny uvádějí, že přibližně hodinu.

Vše o másle
Zobrazit fotografii v galerii

Tím ale jeho výroba neskončila. Muselo se ještě „prát“ ve studené vodě a také tvarovat. S Akademií kvality jsme se zaměřili na vše podstatné, co byste o této potravině měli vědět. 


Z čeho se máslo skládá? 

Označení máslo může nést pouze výrobek obsahující min. 80 % mléčného tuku. U nás ke spokojenosti spotřebitele běžně obsahují 82 až 86 %. Vody je v něm max. 16 %. Zbytek tvoří tzv. netuky jako laktóza, bílkoviny, minerální látky, kterých je zhruba do 2 %. „V chladicích boxech se můžete setkat také s másly se sníženým obsahem tuku. Jedná se např. o „máslo třičtvrtětučné“ s obsahem tuku 60–62 %, popř. o „máslo polotučné“ nebo „light“ s 39–41 % tuku,“ upřesňuje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského. „Pokud mají výrobky obsah mléčného tuku nižší než cca 39 %, jedná se o mléčné roztíratelné tuky, kam patří i výrobek dnes označovaný jako „Tradiční pomazánkové“ (to obsahuje obvykle 31 % mléčného tuku).“ 


Máslo a rostlinné tuky

Máslem totiž rozumíme výrobky, které obsahují výlučně mléčný tuk. Pokud jsou tedy přidány rostlinné tuky, nesmí se už použít označení „máslo“, ale „směsný tuk“. Zcela nepřípustné je přidávání barviv, konzervantů, stabilizátorů, zahušťovadel, zvýrazňovačů chuti a dokonce i antioxidantů. Máslo má tedy čistě přírodní složení. 


Na trhu však existují produkty vyrobené kombinací mléčného a nemléčného (např. rostlinného) tuku. V tomto případě se jedná o směsné tuky s celkovým obsahem tuku. Tento výrobek nemůže být označen jako máslo,“ pokračuje odborník. 


Co je pro tělo přínosnější – máslo nebo margarín?

Je nesporné, že máslo lidi vyrábějí již více než 2 000 let a konzumují zhruba 400 let, zatímco margarín pouze několik desítek let. Navíc je se jedná o průmyslově vyráběný tuk. Máslo je naprosto přírodním produktem, který se neupravuje žádnými chemickými postupy. Navíc obsahuje vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a 2–4 % nutričně významných esenciálních nenasycených mastných kyselin.


I margaríny mají však své benefity. Jsou vyrobeny z rostlinných tuků, což znamená, že obsah nasycených mastných kyselin je nižší než v másle a pohybuje se v rozmezí 20–40 %, v másle je přibližně 60 %. Vedle nasycených mastných kyselin je potřeba na obalech margarínů sledovat i obsah tzv. transmastných kyselin, které jsou nežádoucí. U kvalitních výrobků je však jejich obsah nižší než 1 %. Vzhledem k tomu, že margaríny jsou vyrobeny z rostlinných tuků, je důležitý i obsah esenciálních mastných kyselin, zejména omega-3 polynenasycených mastných kyselin, kterých máme v naší stravě nedostatek. Předností margarínů je i dobrá roztíratelnost. 


V ČR vyrábíme několik druhů másel

Mlékárenské máslo se vyrábí ze sladké vysoce pasterované smetany. Na trhu se setkáme zejména s těmito výrobky: 

Máslo: má dobu spotřeby 35–55 dní a skladuje se v chladu 4–8 °C. - Čerstvé máslo: prodává se max. do 20 dnů od výroby a uchovává se v lednici ve 4 až 8 °C.

Stolní máslo: máslo českého původu skladované v mrazírnách (-18 °C a níž) nejdéle 1 rok. Smí se prodávat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny.

Máslo se smetanovým zákysem: přidává se smetanový zákys, mléčného tuku je min. 75 %. 

Solené máslo: kvůli chuti se do něj přidává kuchyňská sůl, a to až do výše 2 %. 

Přepuštěné máslo (ghee, ghí): máselný koncentrát s obsahem mléčného tuku vyšším než 90 %. A jako jediné máslo se hodí ke smažení. 


Barva másla souvisí s krmivem 

Odstín másla často souvisí s tím, čím se živily krávy, od nichž bylo získáno mléko na jeho výrobu. V době zeleného krmení je máslo žlutší (obsahuje více karotenu), v zimním období je naopak spíše bílé. Nebarvené máslo má přirozeně smetanově lehce nažloutlou barvu. Jestliže je výrazně žluté, mohlo být dobarvené. Smetana se přibarvuje např. přírodním barvivem červenožluté, až oranžové barvy z rostliny Bixa orellana (E160b), nebo karoteny. Informace vždy najdete na obalu. 


Smažte pouze na přepuštěném másle 

Vzhledem ke složení se hodí máslo spíše do studené kuchyně. Obsahuje totiž až 16 % vody. Navíc mléčné bílkoviny uvolňují při vyšších teplotách látky, které nám mohou škodit. Pokud ale milujete máslovou chuť, můžete si ho přepustit, nebo zakoupit výrobek s označením ghí (ghee), ve kterém je odstraněna voda. 


Zamrazit nebo přepustit? 

Dlouhodobé skladování másla je ideální při teplotě -18 až -20 °C. Buďte opatrní při vyskladňování, pod obalem nesmí vzniknout kapky kondenzované vody, jinak hrozí růst plísní. Dlouhodobé zamražení másla je navíc rizikové kvůli žluknutí. V případě použití másla k vaření ho raději přepusťte. 


Jak rozpoznat kvalitní máslo v obchodě? 

Sledujte teplotu skladování, která by měla být od 2 do 8 °C. Pozornost věnujte také tomu, aby balení bylo neporušené a nepomačkané a aby byl obal opatřen etiketou. Kromě data spotřeby se zaměřte na složení surovin, které je vždy napsáno sestupně (na prvním místě složka obsažená v nejvyšším množství). Pokud chcete opravdu máslo, dejte si pozor, abyste ho nezaměnili s analogy. Ty vypadají na první pohled jako máslo, ale nemají stejné složení. Obsahují např. rostlinný tuk. „Hledejte oválnou veterinární značku zdravotní nezávadnosti. Český výrobek je na ní označen CZ a dále číslem výrobního závodu. České mlékárny jsou pod stálým a přísným dozorem Státní veterinární správy ČR. S výběrem vám také napomohou značky kvality jako Klasa, „Bio zebra“ nebo Regionální potravina,“ dodává Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.


Zdroj a foto: Akademie kvality

DISKUZE K ČLÁNKU

3

NENÍ NAD DOBRÉ MÁSLO

ODPOVĚDĚT

5

také střídáme máslo s tuky

ODPOVĚDĚT

3

Když jsem byly mladší, tak jsme měli krávu. Dělala jsem máslo. To byly pochoutka. Teď ho dělají na Mlékárenských dnech. Výborné.

ODPOVĚDĚT

4

Máslo je máslo. A pamatuji u nás jednu selku, která máslo stloukala a prodávala.Tak to byla lahoda.

ODPOVĚDĚT

2

Máslo máme rádi, ale kupuji rostlinné tuky...

ODPOVĚDĚT

2

Používám máslo a střídám Flóru, Ramu, Perlu. Chutná mi vše.

ODPOVĚDĚT

2

máslo je máslo, margarín ho nenahradí

ODPOVĚDĚT

4

máslo máme rádi

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Zatočte s lupy

Zatočte s lupy

Trápí Vás lupy? Vyzkoušeli jste neúspěšně různé šampóny a tonika? Příčinou může být citlivost...

Proteinové tyčinky: zdravá svačinka, nebo spíše sladkost?

Proteinové tyčinky: zdravá svačinka, nebo spíše sladkost?

Mnohdy se tváří jako super zdravá potravina, která by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Jaká...

Bylinkové máslo s Moringou

Bylinkové máslo s Moringou

Máte rádi bylinkové máslo? Výživová poradkyně Štěpánka Čápová si zamilovala Moringu a připravila pro vás recept...

Hurá do plavek. S keto dietou to do léta stihnete!

Hurá do plavek. S keto dietou to do léta stihnete!

Trápíte se představou, že za pár dní už začne plavková sezóna a vaše tělo ještě...

Titulka pro: Fennel tělové máslo Wild Orchid

Fennel tělové máslo Wild Orchid

V péči o pokožku celého těla by vám teď v zimních měsících nemělo chybět tělové...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

TVOŘENÍ S DĚTMA

Co děláte doma s dětma když se nedá jít ven? Co takhle s nima ...

CLIP IN

Zná někdo www.vlasy-k-prodlouzeni.cz? Dostala jsem na ně ...

DETOXIKACE ORGANISMU

Co se týká imunity a detoxikace organismu, tak jsem ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz