
Jednoznačně nejčastěji používaná je loupaná bílá rýže. Neobsahuje lepek, proto je vhodná i pro velmi malé děti, je proslulá při dietách a problémech se zažíváním. Tato však neobsahuje ty zajímavé mikronutrienty, které odejdou z potraviny spolu se slupkou. Kompromisem může být tzv. parboiled rýže, což je speciálně upravovaná bílá rýže, která si zachovává podstatně více výživných látek.
Na trhu nalézáme stále více druhů bílé rýže – např. basmati (původně ze severní Indie s jemným ořechovým aroma), jasmínová, italská kulatozrnná proslulá do rizot. Zajímavá je i černá rýže – což vlastně ani není rýže, ale semeno vodní trávy ze Severní Ameriky, je velmi chutná a používá se obvykle v kombinaci s dlouhozrnnou loupanou rýži. Další zajímou možností pro zpestření jídelníčku jsou i různě široké rýžové nudle, které se připravují pouze krtkým pomořením do horké vody nebo rýžový papír pro přípravu různých zeleninových závitků nebo nákypů typu lassagne.
Doporučujeme rozhodně pravidelně zařazovat natural rýži, přestože se déle vaří – obsah minerálů a vitamínů stojí za to.
Rýži několikrát propláchneme ve studené vodě, necháme na sítku okapat, vložíme do hrnce a zalijeme dvoujnásobným množstvím vody (tedy 1 díl rýže a 2 díly vody), přivedeme k varu, mírně osolíme, zmírníme var na minimum a dovaříme – tak, aby pohltila všechnu vodu a nepřipálila se. Uvařená rýže se ještě může promíchat vidličkou a nechat chvilku dojít.
Rýži opět propláchneme a vaříme s vodou a špetkou soli – tentokrát v poměru 1 : 1,5 (1 díl rýže na 1,5 dílu vody v běžném hrnci tak 45 minut.
poradce pro výživu www.enduraining.com