Jak správně vybrat kuřecí maso? Poradíme!

V kuchyni se často používá, protože je výborným zdrojem bílkovin, má nízkou energetickou hodnotu, jeho úprava netrvá dlouho a snadno se tráví. Jenže - jak poznat kvalitní maso?

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

V kuřecím mase se nacházejí bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro obnovu tkání a nárůst svalové hmoty. Dále nabízí minerální látky a vitaminy. V porovnání s ostatními druhy masa má kuřecí nepatrné množství tuku a cholesterolu. Navíc drůbeží tuk slibuje příznivé složení nenasycených mastných kyselin a mnohem nižší podíl nasycených mastných kyselin, které podporují vznik aterosklerózy (tuk v kuřecí prsní svalovině bez kůže se pohybuje do dvou procent). 


Způsob chovu a zpracování

 

Výrobní proces se kontroluje, od přípravy krmných směsí přes vylíhnutí kuřat a jejich výkrm na farmě až po konečné zpracování na finální produkty v provozovnách. Chovatelé, přepravci i zpracovatelé kuřat dodržují legislativní požadavky na chov drůbeže a ochranu zvířat proti týrání. Ty mimo jiné maximální hustotu osazení kuřat chovaných na maso a z toho plynoucí povinnosti chovatele. Chovatelé dnes musí zajistit mnoho dalších parametrů k dosažení welfare chovaných zvířat. Welfare znamená pohodový chov.


Jak se u nás chladí

 

Přestože legislativa EU povoluje různé způsoby, v České republice se používá výhradně chlazení vzduchem, případně chlazení vzduchem s mírným mlžením. Přitom jsou kuřata vychlazená na požadovanou teplotu maximálně 4 °C. Chlazení vzduchem, případně v kombinaci s mírným mlžením, znamená nižší nebo žádný obsah zbytkové vody v kuřatech a kuřecích dílech. 


„V řadě členských států Evropské unie a třetích zemí je ale používáno chlazení vodou. Při tomto způsobu může snadno docházet k mikrobiální kontaminaci při hromadném chlazení ve vodní lázni a také k navázání volné vody do masa,“ popisuje situaci MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků pro portál www.akademiekvality.cz


Zdravotní bezpečnost

 

Víte, že produkce a zpracování drůbeže v České republice je pod stálým veterinárním dozorem? Kuřata se chovají v uzavřeném prostoru, což téměř vylučuje styk s venkovním prostředím, a tedy zavlečení nákazy. Pro chovatele všech druhů jatečních zvířat platí povinnost 24 hodin před dodávkou na jatka zasílat jejich informace o zdravotním stavu. Úřední veterinární lékař musí být přítomen na schválených jatkách během celé doby – od poražení kuřat až po výrobu hotového výrobku.


A co růstové hormony či antibiotika?

 

Také se obáváte, zda maso neobsahuje růstové hormony nebo antibiotika? Používání růstových hormonů u kuřat je legislativně zakázáno a aplikace antibiotik se povoluje pouze z léčebných důvodů. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období kuřata nesmí na porážku.


Distribuce pod lupou

 

Při manipulaci a uchovávání kuřecího masa se klade důraz na vysoký standard hygieny, zejména dodržování stanovené teploty a zachování správné hygienické praxe. Ve všech částech kuřecího masa musí být dosaženo teploty nepřekračující +4 °C a u kuřecích drobů do +3 °C.


Přečtěte si


V prodejně si maso prohlédněte a současně si všímejte údajů na etiketě. Zde se uvádí název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále třída jakosti (A nebo B), stav, ve kterém je kuřecí maso dodáváno na trh (zda jde o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou). U čerstvého kuřecího naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení. Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a poražena. 


Kromě označení země původu je kuřecí maso na obalu či etiketě opatřeno identifikační značkou (oválné označení zdravotní nezávadnosti baleného kuřecího masa). Značka uvádí kód státu a registrační číslo výrobce. 


Podle předpisů EU je uvádění způsobu chovu v případě kuřecího nepovinné. Je tedy na výrobci, zda způsob chovu uvede, či nikoliv.


Až si kuřecí koupíte


Nezapomeňte, že potraviny živočišného původu musíte tepelně opracovat na teplotu nejméně 70 °C po dobu minimálně 20 minut ve všech částech výrobku. Přitom dochází ke zničení mikroorganismů. 


Připravila: Marcela s využitím zdroje www.akademiekvality.cz 

Foto: Pixabay



DISKUZE K ČLÁNKU

0

Babišoviny nekupuji, nedá se to jíst.

ODPOVĚDĚT

2

tepelně zpracovávat na 70 st? to je teda málo

ODPOVĚDĚT

4

taky kuřecí miluju, ale nekupuju v hypermarketech. 1x týdně k nám zajíždí auto přímo z "drůbežárny", tak doufám, že tam je to nejzdravější.

ODPOVĚDĚT

4

drůbež je oblíbená i u nás... kupuji různě, i od soukromých farmářů, pokud je cena příznivá, a to pak třeba i králíka nebo kačenu

ODPOVĚDĚT

4

taky hodně kupuji drůbeží maso, je tak šťavnaté. Máme na něj speciální prodejnu a chodím jen tam

ODPOVĚDĚT

4

my máme "drůbeží" prodejnu ve městě...tam nakupuji, taky mě hypermarkety nelákají

ODPOVĚDĚT

4

Kuřecí maso kupuji často,máme ho rádi...

ODPOVĚDĚT

2

jsem masožravec ,mám ráda veškeré maso ale také koukám na kvalitu

ODPOVĚDĚT

3

Jistě, na kvalitu je třeba si dávat pozor.

ODPOVĚDĚT

4

taky mám ráda drůbež a vybírám aby byla čerstvá

ODPOVĚDĚT

4

kuřecí maso mám ráda a často ho kupuji stejně jako krůtí

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (11 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Pohodové VIP Prostřeno! pokračuje

Máte rádi dobrou náladu a ceníte si toho, když si lidé navzájem dokážou pochválit svou...

ilustrační obrázek

Vychutnejte si dovolenou ve Španělsku. V každém kraji na vás čeká jiné národní jídlo

Milujete jídlo? Zažijte dovolenou jinak a prozkoumejte španělské gastro speciality. Se slovníkem v ruce si...

ilustrační obrázek

Tři nejdůležitější jídla dne

Přemýšlíte nad tím, co si připravit k snídani, obědu a večeři, aby to odpovídalo zásadám zdravého...

ilustrační obrázek

Recepty na cukroví, které budete milovat

Už víte, na jaké dobroty nalákáte Ježíška? My ano! A rádi se podělíme! Máme pro...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

DAROVÁNÍ VAJÍČEK

Ahojky, je tu některá, která byla darovat vajíčka? Sama nad ...

ZÁCPA

Dobrý den, moc prosím o radu co se zácpy týče. Nějak se mě ...

ŽRÁDLO PRO PEJSKA

Ahoj co dáváte pejskovi za zřádlo?Vůbec nevím jestli ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz