
Vždycky se vám vyplatí číst etikety. V první řadě je důležité, aby skutečně šlo o čokoládu, dále si všímejte podílu kakaa, kakaového másla a také cukru.
Co platí obecně
„Čokoládou na vaření se rozumí hořká čokoláda. Jiná čokoláda na vaření bývá na obalu specifikována slovy mléčná, nebo bílá. První podmínkou pro úspěšný nákup čokolády na vaření je vyhnout se produktům, které čokoládu jen připomínají. Pokud obal nenese v názvu slovo ,čokoláda´, pak jde zcela jistě jen o její náhražku,“ upozorňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Kolik obsahuje kakaové sušiny
Obecně platí: čím více kakaa neboli kakaové sušiny konkrétní čokoláda na vaření nabídne, tím bude kvalitnější. Minimálně musí obsahovat 35 procent kakaové sušiny (údaj o obsahu kakaové sušiny je povinný). Samozřejmě záleží i na vaší chuti; někdo má raději čokoládu na vaření s ještě vyšším podílem kakaa a je ochoten si za ni připlatit.
A co kakaové máslo?
Kakaové máslo je vlastně tuk vylisovaný z rozdrcených a pražených kakaových bobů. U kvalitnějších čokolád na vaření se už nedoplňuje dalšími tuky. V hořkých čokoládách má být obsaženo minimálně 18 procent této složky. Co je dobré vědět? Na přítomnost přidaných rostlinných tuků v čokoládě musíte být upozornění na obalu čokolády.
Sladká vítězí?
Cukr může v čokoládě tvořit zhruba čtvrtinu nebo také více než polovinu hmotnosti výrobku, v závislosti na obsahu kakaa. Poměrně rychle se zorientujete - čím méně kakaa, tím více cukru. Avšak pozor: když na pultech obchodů najdete výrobek s velice nízkým podílem cukru, patrně to znamená, že obsahuje umělé sladidlo.
Jak si stojí emulgátory
Drtivá většina čokolád na vaření se neobejde bez emugátorů; to je realita. Jako emulgátor se nejčastěji používá sójový lecitin, jímž se čokoláda stabilizuje a vylepšuje se její textura. Někdy se však k čistě přírodnímu lecitinu přidává i syntetický emulgátor.
„Bez přídatné látky s kódem E 476, ke které mají někteří výživoví odborníci velké výhrady, se neobešly testované čokolády Globus, Carla ani Figaro. Speciální kapitolou jsou pak tři ,nečokolády´ pod značkami Norbi Update, Orion Na vaření a ZWC Millano Poleva na vaření. Tato trojice se v první řadě vyznačuje tím, že nemá s čokoládou nic společného. Kakaová pochoutka pod hlavičkou Orion neobsahuje ani dostatečné množství kakaové sušiny. V Polevě na vaření z polské dílny ZWC Millano zase můžeme najít potenciálně problematické částečně ztužené rostlinné tuky a výrobek z dílny Norbi Update se svým složením čokoládě vzdaluje už od samého počátku seznamu složek,“ varuje Hana Hoffmannová.
Jak všechny informace shrnout do jedné věty? Pokud si chcete doma upéct něco dobrého a potřebujete k tomu čokoládu na vaření, je třeba pečlivě studovat mnohdy velice drobná písmenka na obalu.
Připravila: red
Foto: iStock