Gastro

Zahřejte se v zimě: Dýňový krém, Česnekový krém a Thajská polévka Tom kha kai

Sbírání kytiček

Není nic lepšího v zimě na zahřátí, než pořádná porce horké polévky. Dnes pro vás máme rovnou tři ověřené recepty z blogu receptyproradost.cz. Třeba si je oblíbíte a stanou se tak součástí vašeho rodinného jídelníčku.

Krémová polévka z dýně Hokaido

Na 4 porce potřebujeme:

  • 600 g dýně Hokaido, nakrájenou na kousky
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 4-5 plátků očištěného čerstvého zázvoru
  • olivový olej
  • 1 gelový bujon nebo čerstvý vývar
  • sůl
  • 100-200 ml smetany nebo kokosového mléka, záleží na vaší chuti
  • čerstvé bylinky, ideálně rozmarýn
  • dýňová semínka
  1. Na olivovém oleji lehce osmahneme cibulku s česnekem a zázvorem.
  2. Přidáme dýni a chvilku restujeme. Dále rozmarýn, přilijeme asi 2 dl vody a přidáme gelový bujon, pokud máme domácí vývar, bujon vynecháme. Dusíme, dokud není dýně měkká a nevznikne hustá kaše. Pokud je příliš hustá, podlijeme ještě trochou vývaru nebo vodou. Konzistence záleží již na vás.
  3. Vše rozmixujeme a přidáme smetanu dle chuti, dosolíme a krátce znovu povaříme.
  4. Na pánvi nasucho osmahneme dýňová semínka, až začnou praskat a poskakovat. Tak se krásně otevřou a rozvine se jejich chuť.
  5. Hotovou polévku na talíři ozdobíme semínky a pokapeme dýňovým olejem.

 

Česnekový krém

Na 4 porce potřebujeme:

  • 5 palic česneku
  • 5 lžic másla
  • 5 lžic olivového oleje + na česnek do trouby
  • 1 pórek nakrájený nadrobno
  • 2 cibule nakrájené nadrobno /pro lepší představu, dáváme stejný poměr pórku i cibule a zas tak moc se s tím nekrájíme, protože ji pak stejně budete mixovat/
  • 4 lžíce hladké mouky
  • dvojitý panák sherry /suché nebo polosuché, ale nemusí být/
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • čerstvě namletý bílý pepř
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl
  • citrónová šťáva na dochucení /1 až 2 lžíce/

na ozdobení:

  • pažitka
  • 2 rohlíky na krutony
  1. Do rozehřáté trouby vložte 5 palic česneku, kterým mírně seřízněte vršek. Pokapejte olejem a nechte zhruba hodinu péci. Měli by být nazlátlé, ne připálené. Po vychladnutí vymačkejte jednotlivé stroužky a rozmačkejte vidličkou na kaši.
  2. Na másle s olejem opékejte cibuli, pórek i česnek, až se vše zesklovatí a zaprášte moukou. Jakmile se vše změní v „kaši“, přidejte sherry a vývar.
  3. Jakmile je vše rozvařené, odstavte hrnec a rozmixujte polévku. Vraťte na plamen a přidejte smetanu. Vařte za stálého míchání ještě pár minut, než polévka zhoustne. Dochuťte bílým pepřem, solí. Jen opatrně! Muškátového oříšku dejte jen špetku. Na závěr ještě citrónovou šťávu, ale s tou také opatrně! Raději po lžičkách, více než dvě lžíce by bylo asi moc.
  4. Podávám s pažitkou a krutony.

Česnekový krém

 

Thajská polévka Tom kha kai

 

  • Na 4 porce potřebujeme:
  • 200 g kuřecí prsa nakrájené na kousky (podle oka, může být i méně)
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 šalotka (i malá cibule může být) na kostičky
  • 1 batáta na kostičky
  • 1 mrkev na kolečka
  • 80 g hub šitaké nebo žampiony na plátky
  • 10 cm zázvoru nakrájeného na plátky
  • kůra z jednoho citrónu (plátky) – náhrada za citrónovou trávu
  • šťáva z půlky citrónu
  • hrst čerstvého koriandru
  • sůl na dochucení

 

Další, kreté koupíte např. v M&S

  • 3-4 listy Kaffir lime leaves (najdete v sekci koření)
  • 1-3 chilli papričky podle pálivosti, např. EASY CHILLI sterilizované ve skleničce, vydrží i měsíc po otevření a v pohodě nahradí chilli papričky, které klidně můžete dát do polévky i sušené
  • pár lžic cukru, který doma zrovna máte, my máme třtinový
  • 1 konzerva kokosového mléka 400 ml
  1. Na olivovém oleji osmahněte šalotku a přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se zatáhne, přelijte litrem kuřecího vývaru.
  2. Dále do hrnce vsypte nakrájenou batátu, zázvor, houby, mrkev, kůru z citrónu, kerírové listy a osolte. Vařte 15 až 20 minut.
  3. Po uplynutí doby přidejte celá rajčátka, vlijte kokosové mléko a začíná fáze dochucování. Pro otrlé cca. 3 chilli papričky. Na celou dávku polévky asi tak 2 lžíce třtinového cukru a šťáva z půlky citrónu. Ale to fakt záleží na vaší chuti. Cukr nemusí být, ale nezapomeňte osolit!
  4. Až na talíři posypte lístky koriandru.

Thajská polévka Tom Kha Kai

 

Baví vás vaření a rádi zkoušíte také nové recepty? Nechcete příliš dlouho trávit čas v kuchyni, ale přesto chcete vařit skvěle? Zkuste se inspirovat tak jako my na blogu www.receptyproradost.cz. Dvě milovnice jídla, cestování, restaurací a kvalitního vína vám jistě poradí jak!

 

Foto: receptyproradost.cz
17. 1. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků