Přeji vám klidné a požehnané svátky a zdravý nový rok. Dneska jsem vám sepsala praktickou Zhýralku. A sice, které vánoční koření přispívá nejen k chuti, ale i ke snížení krevních tuků a cukrů.
To bych nebyla já, abych sem nešoupla něco málo k metabolicky přívětivému stravování. O nasycených tucích a jednoduchých cukrech bylo řečeno a napsáno spousta záporného, naštěstí se často v potravinách potkávají s jinými látkami, které mohou mít naopak pozitivní vliv na naše zdraví. A nejen na hladinu cholesterolu v krvi. I v případě vánočního cukroví si můžete užít výborných chutí, ze kterých navíc tělo profituje.
Skořice
Mezi tradiční vánoční koření, které se v čínské medicíně používá už po staletí, patří skořice. Já ji teda cpu skoro do všeho. Obsahuje řadu tělu prospěšných látek. Mimo jiné je zdrojem polyfenolů, které mají účinky podobné inzulinu, tedy hormonu, jenž hraje zásadní roli v metabolismu glukózy. Skořice má příznivý vliv jak na hladinu celkového cholesterolu, tak na množství triglyceridů v krvi.
Badyán
Oblíbenou součástí nejen vánočního koření, ale i asijské kuchyně, je badyán. Látky v něm obsažené mají protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální účinky. V historii se například uplatňoval v léčbě chřipky. Pomáhá také při trávení. Obsahuje látku anethol, který působí proti kvasinkovým infekcím.
Hřebíček
Další tradiční vánoční koření se schopností ovlivnit funkci inzulinu je hřebíček. Příjem hřebíčku je prospěšný pro lidi s cukrovkou 2. typu, u nichž dokáže předcházet zvýšení hladiny cukru. Zároveň pomáhá při tvorbě žaludečního hlenu, který chrání před vznikem žaludečních vředů.
Zázvor
Účinky denního příjmu zázvoru ovlivňují složení tukového spektra v krvi. Výtažky ze zázvoru dokážou upravovat hladinu krevního cukru (glykémii) a snížit tělesnou hmotnost.
Kardamon
Klasická vánočních koření doplňuje kardamom, který se po staletí využívá nejen jako součást kuchyně. Pomáhá při problémech se zažíváním a předchází špatnému dechu. Také může snížit hladinu cukru v krvi.
A všechno toto voňavé koření je skvělé do svařáku. Na zdraví!
Autor: mentální a nutriční koučka Petra Krajčinovič
Zdroje: www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633804/, www.healthline.com/nutrition/star-anise, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21987283/, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19062476/, www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/, https://www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits
Foto: Couleur Pixabay