Zavařujeme zeleninu aneb Sklenice s fantazií

Už dávno neplatí, že zavařují jen ti, kteří mají přebytky svých výpěstků. Nakoupit kvalitní zeleninu přece můžete třeba i na farmářském trhu, tak s chutí do toho!

Titulka pro: Zavařujeme zeleninu aneb Sklenice s fantazií
Zobrazit fotografii v galerii

Přestože obchody doslova přetékají množstvím potravin, přece jen je velký rozdíl mezi sterilovanými okurkami z velkovýroby a těmi, které si připravíte sami doma. Tak proč to letos nezkusit po svém?

Sterilujte to, co chcete

A nemusí jít jen o okurky, pochutnáte si také na paprikách (lze je plnit například zelím s mrkví), rajčatech (tip pro labužníky, kteří se ani v zimě neobejdou bez domácí rajské omáčky), velice zdravá, byť trochu podceňovaná, je červená řepa (s křenem bude obzvlášť pikantní). Anebo zkuste systém „co dům dá“ a rázem vyčarujete pestrobarevné čalamády, jen tvrdší kusy zeleniny předvařte.

Ve vodě, v páře nebo bez?

Sterilovat můžete stejně dobře v hrnci na plotně jako v troubě. Důležité? Sklenice předem takzvaně vyvařte, aby byly skutečně důkladně připravené. Nesnažte se suroviny společně s nálevem naplnit až po okraj. Teplotu volte podle doporučeného receptu, běžně se pohybuje kolem 85 až 90 °C. Sterilovat lze ve vodě nebo v páře. Až budete mít hotovo, sklenice vyjměte a postavte je dnem vzhůru na utěrku – tak si ověříte těsnost víček.

Ovšem zavařovat můžete i bez sterilování, stačí k tomu jen použít vhodné přípravky a samozřejmě předem tepelná úprava surovin.

Ostrá pochoutka z rajčat a papriky

Suroviny na 8 sklenic à 250 ml
* 500 g spařených oloupaných rajčat nakrájených na kousky
* 500 g očištěných paprik nakrájených na kostičky
* 150 g oloupané, na kolečka nakrájené cibule
* 100 ml vinného octa
* 1 vrchovatá lžička mleté papriky
* 1 zarovnaná lžička soli
* 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
* 350 g krystalového cukru
* mletý pepř
* 8 hřebíčků

Jak na to:

Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Papriky omyjte, zbavte středů a rovněž pokrájejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Připravenou zeleninu vložte do hrnce, přidejte ocet, mletou papriku a sůl. Za občasného míchání asi 10 minut povařte. Gelfix Super rozmíchejte asi s 2 lžícemi cukru a přidejte do směsi. Pak doplňte ostatním cukrem a opět přiveďte k varu. Po 5 minutách vypněte a hned plňte do sklenic, do kterých jste předem dali 1 hřebíček, zavíčkujte.

Nakládané okurky

Suroviny na cca 4 sklenice po 250 ml
* 1000 g malých okurek
* 2 lžíce soli na prosypání
* trochu čerstvého kopru
* trochu estragonu a hořčičného semínka
* několik bobkových listů a kuliček černého pepře
* 1/2 cibule nakrájené najemno
* Pomůcka ke konzervování Dr.Oetker
* 750 ml vody
* 380 ml osmiprocentního octa
* 2 lžíce cukru
* 2 lžíce soli na nálev

Jak na to:

Okurky omyjte, nechte okapat a pak promíchejte se solí, odložte na noc k odpočinku. Druhý den je rozdělte společně s bylinkami, kořením a cibulí do zavařovacích sklenic. Do každé ještě přidejte na špičku nože pomůcky ke konzervování. Svařte vodu s octem, cukrem a solí a vařící nálev hned nalijte na okurky. Sklenice uzavřete, trochu s nimi zatřeste, postavte je na pečící plech naplněný do výšky 2 cm horkou vodou a vložte do spodní poloviny předehřáté trouby. Zavařujte v elektrické troubě při 100 °C, v plynové troubě na stupeň 1.


Připravila: Marcela
Foto: archiv Dr.Oetker
31. 7. 2013

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

Feng Shui: Jací jsou lidé s převládající energií země

Feng Shui: Jací jsou lidé s převládající energií země

Minule jste měli možnost se seznámit se základními charakteristikami lidí s energií Dřeva a Ohně.

Peceme s láskou Advent a Vánoce

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

Titulka pro: Dobrá zpráva pro všechny kuchaře. TopRecepty.cz spouští nový design!

Dobrá zpráva pro všechny kuchaře. TopRecepty.cz spouští nový design!

Žádný apríl, nové TopRecepty.cz s řadou vychytávek spatřily dnes světlo světa. Pojďme si ukázat, jak...

Titulka pro: Tak vařím já

Tak vařím já

Hledáte tipy na chutné, rychlé a kaloricky vyvážené recepty? Pak sáhněte po nové kuchařce, kterou...

Titulka pro: Pečeme s láskou 8

Pečeme s láskou 8

Pečete rádi? Nenechte si ujít v pořadí již osmý titul z úspěšné řady kuchařek Dr.Oetkera...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

VÁNOCE

Holky, co plánujete na vánoce pro své chlapy? :) Docela bych ...

ŠICÍ STROJ JAKO DÁREK

Zdravím maminky, moje máma by si přála nový šicí stroj, ...

ŠICÍ STROJ

Poraďte jakou značku šicího stroje je nejlepší ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz