Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.

Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Ale víte proč a také jak je nejlépe připravit?

Titulka pro: Inspirace pro zdravý jídelníček - obiloviny I.
Zobrazit fotografii v galerii

Během posledních několika desetiletí se nicméně tento pojem většinou zúžil na pšeničnou mouku a výrobky z ní, s čímž souvisí nejen rostoucí počet lidí, kteří mají vrozenou/získanou intoleraci pšeničné bílkoviny – lepku, ale také právě rostoucí počet lidí s nadváhnou.  

Mnoho odborníků nabádá : „Začněte vařit a konzumovat v  našich zeměpisných šířkách tradiční obiloviny – tj. jáhly, pohanku, oves, kroupy a nejezte dokola jen pečivo, knedlíky a těstoviny“, tolik už se ale nepíše o správné nebo vhodné přípravě.

Následující přehled a návody na přípravu jsou inspirací pro zdravý jídelníček, aby se obilkám ve vaší kuchyni zalíbilo a ne abyste je po jednom nevydařeném pokusu hodily... třeba do žita! a hlavně abychom naplnili jeden ze základních pilířů zdravého jídelníčku a tím je PESTROST!

Pšenice ŠPALDA
Je prastarý, nepřešlechtěný druh pšenice, vyjímečný jak svým složením, tak i jemnou ořechovou chutí. Obsahuje vyšší podíl bílkovin než běžná pšenice a to velmi kvalitní, stejně jako zajímavý tuk. Dá se koupit jednak v podobě mouky pro přípravu domácího pečiva, tak krupice – pro zahušťování polévek, na kaši, vloček i celých zrn. Pokud chceme uvařit celá zrna, doporučuji pšenici přebrat, propláchnout a namočit ve vodě v poměru 1:2 na nejméně 2 hodiny. Vaříme pak se špetkou soli zhruba 1,5 hodiny nebo cca 40 minut v tlakovém hrnci.

Pšeničný BULGUR
Je také špalda, ale drcená a obroušená. Připravuje se jako rýže – příprava je rychlá a hodí se tedy více do moderní kuchyně.  Je zajímavá jako příloha, ale používá se i do salátů a dušených zelenin a mas.

TVRDÁ PŠENICE  (Triticum durum – uvádím i latinské označení, protože právě to může být jediným vodítkem na obalu potravin, abyste zjistili, z jakého druhy byly vyrobeny)
Je to druh pšenice, který se používá zejména v Itálii na výrobu těstovin. Opět velmi starý druh – vyskytovala se již v Egyptě, Řecku na Blízkém východě, velmi je rozšířena právě v celém středozemí.
Má vyšší obsah proteinů než běžná pšenice, nicméně tento má jinou skladu a bývá podstatně lépe tolerován. Mouka a krupice z tvrdé pšenice se jmenuje SEMOLINA – proto se také někdy používá označení  semolinové těstoviny – ty se připravují dle instrukcí na obalu – obvykle 7 minut varu – ale dente – tedy na zoubek, kdy nejsou zcela měkké, ale při skousnutí vnímáme pevnější jádro těstoviny.

KUS KUS
Je právě odnoží neboli maličkou těstovinou vyrobenou ze semoliny. Příprava je velmi snadná – odsypeme porci/dávku,  propláchneme vodou, dáme do misky a zalijeme horkou hodou. Jak vodu přiléváme, vymícháváme kus kus vidličkou a chvilku necháme odstát, aby pohltil všechnu vodu. Ochutnáme, a když se nám zdá ještě tvrdý – přilijeme trochu horké vody.

Autor: Radka Krejčová
poradce pro výživu www.enduraining.com

Foto: fotobanka Istock

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Show Jana Krause – Jana Kánská, Tomáš Maštalír a Cecílie Jílková

Show Jana Krause – Jana Kánská, Tomáš Maštalír a Cecílie Jílková

Dcera Milady Horákové Jana Kánská, herec Tomáš Maštalír a výživová poradkyně Cecílie Jílková se představí...

10 tipů, jak trvale zhubnout

10 tipů, jak trvale zhubnout

Trápení dietami a mučení sportem možná přinese nějaké to „vydřené“ kilo dolů – ale z...

Titulka pro: Krabičková dieta na dva týdny zdarma

Krabičková dieta na dva týdny zdarma

Éra popularity striktních a nevyvážených redukční diet je naštěstí již za námi a čím dál...

Titulka pro: Vyhrajte diář dietář

Vyhrajte diář dietář

Chcete mít pod kontrolou svůj čas i svou hmotnost a zároveň zdravě žít? Pořiďte si...

Titulka pro: Máte doma cvalíka?

Máte doma cvalíka?

Dětská obezita je jedním z největších strašáků naší civilizace. Přitom se tomuto závažnému zdravotnímu problému...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

CO POD STROMEČEK PRO CHLAPY

Ahoj holky, mám doma sporťáka… Kde nakupujete dárky na ...

HRAŠKA

Ahoj máte někdo zkušenost s hraškou? Používáte ji?

ORANGE OPTIK

Dobrý den, v Písku na ulici Kollárova máme Orange Optik, ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz