JAK grilovat zdravě aneb 10 tipů na grilování

Dodržovat při grilování „technologický“ postup a „správnou výrobní praxi“ se vyplatí nejen proto, aby vám strávníci na závěr „grilovačky“ zatleskali, ale i pro jejich zdraví.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Spálené, nebo naopak nedodělané jídlo není jen nechutné, ale může představovat i nezanedbatelná zdravotní rizika. Následující desatero vám pomůže vyvarovat se největších „grilovacích hříchů“. 


1. Ideální je přichystat si maso třeba několik dní před grilováním metodou sous-vide (termín z francouzštiny znamená ve vakuu). Při ní se vakuované maso pošíruje ve vodní lázni několik hodin při teplotě nižší než bod varu. Stačí osolené a podle druhu vhodně okořeněné maso vložit do sáčku se zipem, ponořit ho do vody a s pomocí Archimedova zákona z něj vytlačit vzduch. A pak už jen ve vodní lázni v troubě necháte maso asi hodinu při teplotě 75 až 80 °C. Když takto připravené maso hodíte na gril, máte ho pěkně křupavé za chvilku a nemusíte se bát, že bude nedopečené. 


2. Dobu, kterou maso stráví nad ohněm, zkrátí i marinování. „Bylinky v marinádách obsažené mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek. Připravujte marinády domácí z vína, octa, citronu, kvalitní sójové omáčky, medu, česneku, cibule, koření a bylinek. Šetřete solí, cukrem a olejem. A před vložením masa na gril nezapomeňte marinádu osušit.“ říká Ivana Kabelková, výživová konzultantka Cambridge Weight Plan. 


3. Maso vyndejte včas, aspoň dvě hodiny před grilováním z lednice, aby získalo pokojovou teplotu a nezažilo pak na mřížce tepelný šok. 


4. Udržujte grilovací rošt v čistotě, než na něj cokoliv položíte, očistěte jej důkladně kartáčem na čištění. Před grilováním ho potřete jedlým olejem, aby se na něj grilované potraviny nepřichytávaly. Předejdete tak uvolňování zplodin, které se usazují na opékaném mase. 


5. Ať už máte gril plynový či elektrický, nebo dáváte přednost dřevěnému uhlí a briketám, musí dostatečně žhnout. Pořádně rozpálený gril je základní podmínka úspěchu! 


6. Zvolte vhodnou teplotu: 160 až 180 °C pro nepřímé grilování (na roštu), 200 až 230 °C při přímém grilování (bez roštu). 


7. Grilujte menší a dietnější porce masa. „ Doporučená velikost v syrovém stavu je plátek o síle 1 cm a o velikosti Vaší dlaně. Dietnějším druhem masa je maso drůbeží nebo maso z ryb. Rovněž vhodnou volbou pro grilování je maso hovězí, partie vysokého roštěnce, svíčkové a krkovice, které předem marinujete nebo koupíte již vakuově zabalené. Tento druh masa zraje ve vakuu až 4 měsíce a je velmi vhodnou variantou pro grilování. Pokud zvolíte vepřové maso, které obsahuje vyšší podíl tuku, tak ho předem můžete upravit tak, že viditelný tuk z masa ořežete nožem“ říká výživová specialistka. 


8. Do masa nepíchejte vidličkou, otáčejte ho kleštěmi nebo lopatkou. Zamezíte uvolňování a odkapávání šťáv a vzniku nežádoucích, karcinogenních látek. 


9. Maso nechte po sejmutí z mřížky chvíli odpočinout. 


10. Pokud jste zároveň s masem negrilovali také zeleninu, nezapomeňte k němu servírovat různě upravené syrové variace. Sezóna zeleniny začala a vše z domácí produkce je vítáno na pestrý talíř. 


Grilovací TIP:

Četnost grilování je rovněž důležitým ukazatelem zdravého životního stylu. Pokud však trváme na denní frekvenci, můžete v grilu maso, sýry a zeleninu dusit ve vlastní šťávě ve vhodných nádobách (tácky, misky) nebo obalech. Tímto způsobem úpravy se vyvarujete černého zbarvení a vyzkoušíte si i jinou chuť masa právě díky odlišné technologické úpravě. Redukujete tak vznik nežádoucích karcinogenních látek, které jsou při přepalování tuku z masa přítomny.


Zdroj: guideline
Foto: pixabay

DISKUZE K ČLÁNKU

2

grilujeme často díky za rady

ODPOVĚDĚT

1

Na grilovačku nás zvou naše dospělé děti, my s manželem moc negrilujeme.

ODPOVĚDĚT

2

U nás je to stekné...

ODPOVĚDĚT

2

Omluva za překlep...stejné...

ODPOVĚDĚT

2

Grilování se tu probíralo nedávno, ale opakování je matka moudrosti. Neškodí si znovu připomenout.

ODPOVĚDĚT

1

Každá rada u nás k tak rozšířené úpravě jídla je dobrá rada.

ODPOVĚDĚT

1

Nejzákladnější věci, které by si měl každý grilovací začátečník přečíst.

ODPOVĚDĚT

3

Dobré a zajímavé.Hodí se nám.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (8 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Hubnutí a letní grilování. Jde to dohromady?

Léto máme v plném proudu. Je to báječný čas plných dovolených, výletů a také grilování....

ilustrační obrázek

Vyberte si zahradní grily na zahradu i na terasu

S prvními teplými dny se ze zahrad začíná linout vůně grilovaného masa. Trávníky obsadí skupinky...

ilustrační obrázek

5 tipů pro dokonalé grilování

Na grilování si každý může cenit něčeho jiného, ale aby grilovačka dopadla opravdu dobře, vyplatí...

ilustrační obrázek

Jak grilovat zdravě a chutně: Co na gril?

Grilování se stalo v posledních letech i u nás velkou módou. Nejde totiž jen o...

ilustrační obrázek

Grilování v chladných měsících? Pořiďte si elektrický gril!

Milovníci grilování mají v oblibě především jaro a léto, výtečných pochoutek se ovšem nemusí vzdát...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

MOČOVÉ CESTY - BRUSINKY

Zdravím, dcera má problém s močovými cestami a sháním ...

VITAMÍNY BĚHEM KOJENÍ

Holky, berete během kojení nějaké vitamíny? Děkuji

NÁKUPY

Dobrý den kde si nakupujete oblečení, doporučíte mi ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz