Seznamte se, tohle jsou ty nejlepší ryby na gril

Sezona grilování je v plném proudu. Vůně pečeného masa se line ze zahrádek, balkónů či teras. Hostitelé se předhánějí, čím své hosty překvapí.

Seznamte se, tohle jsou ty nejlepší ryby na gril Foto: Shutterstock
Další 2 fotografie v galerii

Už dávno nejde jen o steaky a klobásy. Stále častěji se tak nad uhlíky pečou ryby. Máte-li je rádi, pak pro vás máme tipy, které byste letos určitě měli ochutnat! 


Pokud máte doma rybáře, máte situaci o hodně snazší. Grilovat se dá totiž každá ryba. Nejlepší ze sladkovodních je pstruh, siven či candát. Mnozí nepohrdnou ani kaprem. Nemáte-li doma prut, či dáváte přednost mořským šupináčům, pak vězte, že mezi ty nejoblíbenější patří makrela, losos nebo tuňák. Ovšem tady přichází zádrhel. Získat totiž čerstvou mořskou rybu je téměř nemožné nebo vás to vyjde na pořádný balík. Nebojte se proto v obchodech sáhnout po těch hluboce zmrazených. Jsou cenově dostupnější a hlavně je máte kdykoliv po ruce. Stačí je jen vyndat před grilovačkou z mrazničky a nechat je povolit. Navíc v mrazících boxech můžete ulovit opravdové poklady a tady máte nápovědu, podle čeho je poznáte. 


Pořádně tučná makrela 

NOWACO mražená makrela z Irska Foto: NOWACO

NOWACO mražená makrela z Irska Foto: NOWACO


Na tuto dravou rybu nedají dopustit zejména na Moravě. Její delikátní chuť a typická vůně učarovala kdekomu. Chcete-li si dopřát skutečný zážitek, pak si pořiďte pěkně vypaseného šupináče. Díky většímu množství tuku bude lépe chutnat a navíc bude bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Uděláte tedy i něco pro své zdraví. V mrazicím boxu takovou makrelu najdete snadno. Stačí na obale hledat informaci, kde byla ulovena. Pokud to bylo u Irska, máte vyhráno. Tam jsou totiž ryby ještě tučné, zhubnou až během pouti do Středozemního moře. Pokud se vám nechce luštit etiketu, sáhněte rovnou po makrele z Irska od značky NOWACO. Získáte to nejlepší. Ryby jsou již vykuchané, takže s nimi nebudete mít téměř žádnou práci, a navíc byly zmrazeny jen jednou. 


Dietní pstruh z hor 

Jestliže na Moravě vládne makrela, v Čechách pak dominuje pstruh. Tato sladkovodní lososovitá ryba je o něco dietnější, ale příprava je stejně jednoduchá, jestliže zvolíte variantu hluboce zmrazeného šupináče. Pstruzi, co najdete v obchodech, pocházejí ze sádek, kterými protéká studený horský potok. Ryby tam mají ideální podmínky k životu, a to poznáte i na chuti. Druhou variantou je, že popadnete prut a vyrazíte k řece. 


Divoký losos 

Když už jsme nakousli lososovité ryby, pak tou další často vyhledávanou je právě samotný losos. Dnes se nejčastěji setkáte s farmovaným, chcete-li vyzkoušet jeho divokou alternativu, sáhněte po gorbušovi, který se loví přímo z oceánu. Tento divoce žijící šupináč vás rozhodně přesvědčí o tom, že nad něj není. Při nákupu se řiďte certifikátem MSC, který najdete na obale. Ten totiž zaručuje, že daný losos gorbuša pochází z trvale udržitelného rybolovu. 


Ať už sáhnete v obchodě po makrele, pstruhovi či lososovi, určitě zklamaní nebudete. Sem tam totiž stojí za to vyzkoušet i něco nového a grilování si zpestřit. Uvidíte, že své hosty nadchnete a grilované ryby se stanou žádanou pochoutkou. Vždyť kdo by jim odolal? Jsou lehké, chutné a hlavně zdravé. Tak na to myslete, až budete příště rozpalovat gril.


Komerční prezentace
Foto: Shutterstock, Nowaco


DISKUZE K ČLÁNKU

3

v sobotu budeme grilovat amura ...je vynikající

ODPOVĚDĚT

5

Tak to bych neodolala. To bude dobrota.

ODPOVĚDĚT

3

Věřím, ale my ryby negrilujeme, někdy kuřecí masíčko.

ODPOVĚDĚT

2

Ryby negrilujeme. My celkově grilujeme málo. Většinou nás pozve syn nebo dcera.

ODPOVĚDĚT

4

U nás je to stejné. ani gril nemáme. Někdy nás pozvou mladí. Já osobně v tom nic extra nevidím. Je to proste móda...

ODPOVĚDĚT

1

Grilování mi znechutili sousedi, když to máte cítit skoro denně, tak máte dost. Takže pstruha si dám ráda, ale jen na másle a doma.

ODPOVĚDĚT

4

Souhlasím. Také mi ta grilovací vůně nedělá dobře.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (7 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

10 rad pro otěhotnění

10 rad pro otěhotnění

Snažíte se otěhotnět? Někomu se to podaří hned, někdo každý měsíc netrpělivě čeká, až se...

Zdraví souvisí s psychikou. Myslete na sebe jako na celek.

Zdraví souvisí s psychikou. Myslete na sebe jako na celek.

Že jsou tělo a duše spojené nádoby není nic nového. Všichni to víme, ale stejně...

9 nejlepších potravin pro podzimní kuchyni

9 nejlepších potravin pro podzimní kuchyni

Všichni je známe. Jsou obyčejné a přesto v sobě skrývají tajemství, o kterých se vám...

Titulka pro: Znáte Reiki?

Znáte Reiki?

Reiki je japonský výraz, kterým je označována univerzální životní energie. Rei znamená v překladu univerzální...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

MIMINKO SE NEDAŘÍ

Dobrý večer, co dělat, když nám nejde otěhotnět? ...

VŮNĚ DO AUTA

Kde sehnat kvalitní vůni do auta? Poradíte?

VŮNĚ DO AUTA

Kde sehnat kvalitní vůni do auta? Poradíte?

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA



© 2020, MeziŽenami.cz