Obyčejná rýma, ale i vysoký cholesterol, cukrovka nebo nedostatek vitamínů – všechny tyto zdravotní problémy dokáže podle studií léčit houba, kterou Číňané jedí už 2000 let. Seznamte se s léčivou houbou shiitake!
Tradiční čínská dobrota
Shiitake, česky také houževnatec jedlý, je typická přísada asijské kuchyně a zároveň lék tradiční čínské medicíny. Roste jako dřevokazná houba na dubu – odtud také její název, shii znamená v japonštině dub. Z dubů čerpá živiny, které jsou pro nás díky ní stravitelnější, takže je můžeme využít k léčení nejrůznějších neduhů.
Největší pozornost věnoval této léčivé houbě doktor Kisaku Mori z Japonska, který v řadě studií prokázal její pozitivní vliv na lidské zdraví. Na co přišel?
Lék na cukrovku i nachlazení
Studie doktora Kisaku Moriho a dalších vědců prokázaly, že shiitake léčí a pomáhá předcházet následujícím problémům:
• chřipka, nachlazení
• vysoký cholesterol
• žlučové kameny
• překyselení
• žaludeční vředy
• cukrovka
• nedostatek vitamínů
Obsahuje betaglukany, látky, které stimulují důležité imunitní buňky, a tak pomáhají tělu vyrovnat se s viry a bakteriemi. Také obsahuje eritadenin, látku snižující cholesterol. Studie dokonce prokázaly, že 5–6 hub shiitake denně sníží cholesterol až o 12 % za týden.
Shiitake je bohatým zdrojem vitamínů B2, B6 a D, mědi, selenu, kyseliny pantothenové, zinku, manganu a dalších důležitých látek.
Jak poznat kvalitní tablety z shiitake?
V našich končinách byste asi těžko denně sháněli svých 5 až 6 hub shiitake, že? Naštěstí jsou tu doplňky stravy s extraktem z této léčivé houby. Ne všechny jsou ale stejně kvalitní. Až budete přemýšlet, kterým z nich doplnit tělu potřebné látky, zkontrolujte, jestli má dostatečnou koncentraci: alespoň 40 % polysacharidů. Také by měly být 100% přírodní a mělo by jít o extrakt z houby, ne o prášek, protože jen v takové podobě jsou léčivé látky pro tělo stravitelné.
Připravila: Katka Soušková