Zdraví

Tipy na skvělou a zdravou zeleninu do jarních salátů

Sbírání kytiček

Je nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám.

Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám čtyři druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

Řeřicha 

Pokud hledáte bylinku, která dodá vašim salátům na svěžesti a zajímavé chuti, je to rozhodně řeřicha. Právě nyní, kdy je čerstvých surovin, jež se aktuálně vypěstují v našich zeměpisných podmínkách, pomálu, se řeřicha vysloveně nabízí. 

Řeřicha se považuje za dobrý přírodní prostředek podporující práci ledvin, proto se často uvádí i mezi surovinami, jež je vhodné přidávat do detoxikačních směsí (pomáhá našemu tělu zbavovat se toxických látek, působí močopudně) či užívat při zánětech močových cest, i preventivně. Dále podporuje krvetvorbu, vsadit na ni můžete, i když jste nachlazení. Rovněž se uvádí, že podporuje trávicí proces, proto se přisypává i do tučnějších pokrmů. Celkově podporuje náš imunitní systém. Obsahuje například vitaminy C, A, B a také E. V kuchyni ji můžete použít obdobně jako pažitku, například na chleba, do salátů, pomazánek nebo do polévek. 

Špenát 

Tahle listová zelenina původem pravděpodobně s Persie je možná nenápadná svým vzhledem, výživově se však jedná o jednu z nejhodnotnějších potravin. Dopřejte si ho čerstvý z lokální české produkce. Už jedna hrst špenátu pokryje polovinu denní dávky vitaminu A, téměř celou dávku kyseliny listové a doplní i vitamin K. Špenát nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu. Orestujte ho na troše olivového oleje s česnekem, posypte třeba chia semínky nebo sezamem a podávejte jako přílohu. Výborný je i čerstvý v zeleninovém salátu. 

Růžičková kapusta 

Stejně jako špenát, ani kapusta nepatřila ve školní jídelně k oblíbeným pokrmům. Ve skutečnosti se ale jedná o vděčnou zeleninu, která je schopna překonat i několikastupňové mrazy. I když kapusta nepatří mezi nejoblíbenější, obsahuje mnoho důležitých látek, jako jsou vitamíny – A, C nebo minerály – draslík, vápník a železo. Využití je různorodé. Můžete si ji připravit jako jednohubku se slaninou, do salátu, jako přílohu osmaženou na másle nebo zapečenou. 

Polníček 

Přestože se může zdát, že je polníček pouze „módní“ přísadou salátů, je jeho úloha mnohem důležitější, než si možná myslíte. Kromě typické hořkosladké chuti dodá vašim pokrmům velké množství vitamínu C, E, B, provitamín A, kyselinu listovou, fosfor, rutin, vápník, hořčík a železo. Nebojte se proto improvizovat a do jarních salátů přidat polníčku o něco více.

Připravila: Katka Soušková
Zdroje: Naše bio, webozdravi.cz 
Foto: Pezibear z Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků