Zdraví

V chladných zimních měsících jsou vhodné polévky a pečená zelenina

Sbírání kytiček

V zimě je potřeba náš organismus prohřívat.

Vyhnout bychom se měli potravinám chladného typu. Jedná se hlavně o syrové ovoce a syrovou zeleninu. Tepelně upravená potrava dodává a chrání jangovou energii našeho těla. Také máte větší chuť na teplou polévku v zimě? K zimě patří také slaná chuť. Zkuste si dát do vývaru trošku misa. 

Právě pečení je jedním z mých nejoblíbenějších způsobů úpravy jídla v zimních měsících,“ říká Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife. 

Jak na pečení kořenové zeleniny? 

Pokud jste nikdy neochutnali pečenou kořenovou zeleninu, měli byste ji rozhodně vyzkoušet. Obzvlášť skvělá je k tomuto způsobu úpravy mrkev. Potřeme ji trochou olivového oleje a balzamikového octa a posypeme špetkou soli a pepře. Poté kousky mrkve rozprostřeme na plech a necháme asi půl hodiny péct na 220 stupňů, dokud nezměkne. Balzamikový ocet vlivem tepla zhoustne do podoby připomínající sirup a vytvoří na povrchu zeleniny glazuru. Stejným způsobem můžeme upravovat i sladké brambory či řepu. Před pečením je pokapeme něčím kyselým – citronem či limetkou, octem nebo šťávou z granátového jablka. Vytvoříme tak lahodný kontrast s jejich přirozeně sladkou chutí. 

Pečená zelenina poslouží především jako skvělá příloha, můžeme ji ale použít i do polévek a omáček. Lze ji rovněž podávat studenou se zálivkou nebo ji přimíchat do salátů. 

Květáková lahůdka

Květák jsem nikdy moc nemusela, to ale jen do té doby, než jsem ho zkusila upéct. V mé kuchyni se z něj rázem stala jasná volba pro zimní měsíce,“ svěřuje se Bowerman a vysvětluje: „Pečení zjemní jeho výraznou chuť. Zesládne a získá téměř masitou konzistenci. Ke květákovým hlavičkám obvykle přidám nakrájenou cibuli, trochu olivového oleje, špetku soli a pepře, kari a poté je nechám péct. Brokolice a růžičková kapusta jsou zase skvělé s trochou oleje a česneku.“ 

Nejen zelenina, ale také ovoce

Péct můžeme také ovoce, fantastická jsou například jablka. K pečení se hodí prakticky jakákoli odrůda, která nám od podzimu zbyla. Můžeme je klidně péct se slupkou. Stačí jablka nakrájet na půlky nebo čtvrtiny, odstranit vnitřek, rozprostřít na plech, pokapat trochou oleje a nechat péct stejným způsobem jako zeleninu. Můžeme je také zakápnout citronem, jablečným džusem či posypat libovolným kořením. Pokud jsou ale kvalitní a chutná, nijak je dochucovat nemusíme.

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Herbalife
Foto: Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků