Gastro

Zdravý vánoční recept: Žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem

Sbírání kytiček

Proč je žito lepší než pšenice? Žito je, stejně jako ostatní obiloviny, zdrojem komplexních sacharidů. A má přívětivý glykemický index 34, na rozdíl od pšenice, která má glykemický index 90.

Díky obsahu vlákniny se tato energie uvolňuje postupně a pomáhá tak předcházet vlčímu hladu, únavě a nesoustředěnosti. Dále je žito důležitým zdrojem vitamínů skupiny B (zejména B1, B2 a B6) a minerálních látek, jako jsou fosfor, železo, vápník, hořčík nebo zinek.

Žito má, alespoň ze zdravotního hlediska, oproti pšenici tu výhodu, že je složité ho před mletím na mouku zbavit veškerých obalových vrstev. A právě obalové vrstvy jsou nejlepším zdrojem vlákniny z obilovin. Při výrobě žitné mouky se proto obalové vrstvy neodstraňují a většina vlákniny tak přechází do mouky, čímž výrazně zlepšuje její výživové vlastnosti.

Žitné rohlíčky s pistáciemi a citronem.

280 g žitné mouky jemně mleté
210 g másla
100 g pistáciových ořechů tm. zelených
7 g třtinového cukru/nemusí být
nastrouhaná kůra z celého citronu

Postup: smíchejte, vytvoříte rohlíčky, pečete 20 min na 150°C

Připravila: Petra L. Krajčinovič

Zdroj informací: Petra L. Krajčinovič
Zdroj fotografií: Petra L. Krajčinovič
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků