
Zeleninové kari s kokosovým mlékem z filmu Láska na kari.
pro 4-6 osob
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Může se hodit:
velký kastrol s nepřilnavým povrchem, zester (škrabka na citrusovou kůru), kvalitní ostrý nůž, škrabka na zeleninu, velký cedník
Párování s vínem:
ovocné rosé
Ingredience:
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na půlkolečka silná půl centimetru
4 stroužky česneku, utřené nebo prolisované
2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
1 cuketa, rozpůlená a nakrájená
1 šálek květáku (asi ¼ hlávky) rozebraného na růžičky
1 velká paprika
1 batát (sladká brambora), oloupaná a nakrájená
1 plechovka (420 g) cizrny, slité a opláchnuté
1 plechovka (340 g) kokosového mléka
1 šálek zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce práškového kari
¼ – ¾ polévkové lžíce chili (záleží na tom, zda dáváte přednost pálivým pokrmům)
sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V kastrolu na středním plameni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor. Opékejte asi dvě minuty, až se vůně rozvine.
- Přidejte cuketu, květák, batát, cizrnu, kokosové mléko, vývar, hnědý cukr,,prášek kari, chili, a vše přiveďte k varu.
- Zakryjte pokličkou, snižte plamen a na mírném plameni vařte asi 20 minut. Osolte a podle chuti. Podávejte s rýží.
Tip:
Zeleninu můžete zaměnit podle své chuti, použijte například špenát, zelené fazole, brambory, brokolici nebo mrkev. Nakrájená zelenina by měla mít objem asi 4 šálků.
Foto: Bontonfilm
4. 9. 2014