
Základem zdravého jídelníčku je jsou kopce čerstvých zeleninových salátů, čerstvých ryb a další svěží pokrmy, jejichž nepostradatelnou ingrediencí je olivový olej. Již antičtí Řekové přece věděli, co je dobré a zdravé zároveň.
Vzhůru do středomoří
Středomořská strava je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Pokud se spokojíme s umírněnými porcemi, může fungovat také jako výborná redukční dieta. Výzkumy ukázaly, že strava bohatá na rostlinné potraviny, zdravé tuky a bílkoviny spolu s omezením kalorického příjmu, je skvělým receptem na hubnutí. Středomořské pokrmy kladou důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a naopak s vysokým obsahem vlákniny. Jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu (jako fazole a luštěniny) je navíc syté a zažene hlad na delší dobu.
Tato dieta využívá především čerstvé a sezónní potraviny. Příprava jídla je obvykle velmi snadná, pokrmy jsou málokdy smažené. A díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je snazší dietu dodržovat dlouhodobě. Ale i u tohoto typu stravy nezapomeňte pamatovat na přiměřenou velikost porcí.
Některé další výhody středomořského životního stylu zahrnují nižší riziko chronických onemocnění a prevenci nemocí srdce. Strava bohatá na olivový olej může také pomoci předcházet nebo oddálit výskyt cukrovky tím, že zabraňuje inzulinové rezistenci a zajišťuje lepší kontrolu hladiny krevního cukru.
Právě ořechy, ryby a olivový olej jsou zásobárnou mononenasycených tuků (MUFA), které také přispívají k sytosti a nezvyšují hladinu cholesterolu jako například nasycené tuky. Olivový olej umí výborně posloužit i k detoxikační kůře, na kterou je právě teď ideální čas.
Náš tip na speciální detoxikační nápoj:
Potřebovat budete 1,5 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tento nápoj pijte 1 – 5 dnů ráno nalačno.
Připravila: Zuzana
Foto: Minerva
13. 5. 2015