Jaký olej používat na smažení

Máta rádi smažené pokrmy? A připravujete je na oleji, sádle nebo másle? Zkuste se na výběr toho NEJ tuku podívat společně s námi z pohledu výživy.

Titulka pro: Jaký olej používat na smažení
Zobrazit fotografii v galerii

O odborný názor jsme požádali RNDr. Lucii Svobodovou, která se věnuje výživě a zdravému životnímu stylu.

V první řadě samozřejmě upozorňuje, že je třeba hlídat si množství použitého oleje, protože smažené pokrmy přece jen nepatří k těm zdravějším. Dále uvádí že suroviny je vhodné upravovat pokud možno jedním způsobem. A do třetice připomíná, že i pokrmy, které pojmou více tuku, lze v některých případech připravit nasucho (například topinky opečené v pánvi).

Máslo, sádlo a ti druzí

Ale marná sláva, většina z nás se stejně bez oleje v kuchyni neobejde. A což teprve při smažení. Pojďme se nyní na jednotlivé tuky zaměřit podrobněji.

Máslo je lahodné namazané na chlebu nebo čerstvé křupavé housce, ale pro tepelnou úpravu se nehodí. Proč? Přepaluje se už při 110 stupních Celsia. A kromě toho obsahuje nezdravé nasycené tuky a cholesterol.

A co sádlo, dříve běžný základ pro smažení? Posléze ho nahradila modernější řešení, ale dnes se k němu zase pomalu vracíme. Nutno ovšem podotknout, že i v sádle se skrývá hojné množství nasycených tuků. Z pohledu teplotní stability – tedy bodu, kdy se začíná přepalovat, se bavíme zhruba o 180 stupních Celsia.

Stejné stupně platí i pro slunečnicový olej, jenž je také velice oblíbený u mnoha hospodyněk. Možná ale nevědí, že v něm je výrazně více omega 6 mastných kyselin ve srovnání s omega 3 (jde o neskutečný poměr asi 150:1), což může vést k takzvanému prozánětlivému efektu. A to nesvědčí našim cévám.

Nyní se zastavme u olivového oleje, jehož popularita v posledních letech rovněž nabrala na velkých obrátkách. Co myslíte, hodí se extra panenský olivový olej na smažení? Pokud říkáte "ano", máte pravdu, protože se začíná přepalovat při 210 stupních Celsia. Jenže vysoké teploty likvidují tělu prospěšné antioxidanty. Co s tím? Extra panenský si nechte na přípravu salátů a pro tepelnou úpravu pokrmů zkuste olivový olej z pokrutin, neboli z druhého lisu. Má shodnou teplotní stabilitu a chuť. A vyjde vás na méně korun.

Mezi méně známé oleje patří například rýžový, jehož teplotní stabilita se pohybuje kolem 215 stupňů Celsia, a proto se dobře hodí na smažení. Běžně bývá k dostání ve velkých obchodech s potravinami.

A koho považuje odbornice za favorita? Představte si – řepkový olej. Má spoustu NEJ. Například nejnižší obsah nasycených mastných kyselin a současně vysoký podíl mono nenasycených mastných kyselin, což ho katapultovalo na nejvhodnější olej na tepelnou úpravu. Ještě k tomu slibuje nejvyšší obsah omega 3 mastných kyselin v porovnání s běžnými tuky. Navíc působí protizánětlivě, protisrážlivě a dokonce dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Takže milé čtenářky – když už smažit, tak nejlépe na řepkovém oleji.

Připravila: Marcela
Foto: Lucie – centrum zdraví
2. 10. 2014

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Titulka pro: Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Svět zdraví – plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

Titulka pro: Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Svět zdraví - plán jak zhubnout a zvýšit si kondici sestavený přímo na tělo

Stejně tak jako máme každý jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus. Proto neexistuje dieta...

Show Jana Krause – Jana Kánská, Tomáš Maštalír a Cecílie Jílková

Show Jana Krause – Jana Kánská, Tomáš Maštalír a Cecílie Jílková

Dcera Milady Horákové Jana Kánská, herec Tomáš Maštalír a výživová poradkyně Cecílie Jílková se představí...

10 tipů, jak trvale zhubnout

10 tipů, jak trvale zhubnout

Trápení dietami a mučení sportem možná přinese nějaké to „vydřené“ kilo dolů – ale z...

Fit a krásná v novém roce: 10 tipů, jak se cítit a vypadat skvěle

Fit a krásná v novém roce: 10 tipů, jak se cítit a vypadat skvěle!

Starý rok odplul za horizont minulosti a před námi se otevřelo širé moře plné nových...

Rostlinné pondělí – proč se zapojit do celosvětové kampaně?

Rostlinné pondělí – proč se zapojit do celosvětové kampaně?

V dnešní době se silně apeluje na omezení konzumace masa s cílem pozitivně ovlivnit zdraví...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

KOLOSTRUM

Četla jsem o kolostru a jeho účincích na podporu ...

KRYT NA MOBIL

Ahoj potřebuji akutně nějaký kvalitní kryt na telefon, ...

DETOX

Jděte přímo na www.foxylife.cz. Tam jsem si ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz