Jádra plodů ořešáku královského patří mezi jedny z nejstarších potravin, které lidé konzumovali patrně už v mladší době kamenné.
„Nabízejí vysoký podíl tuku (cca 70 procent) a bílkovin (asi 18 procent – podobně jako maso) a mnoho dalších látek, jako vitamíny B a E, kyselinu listovou, mangan, hořčík, draslík, železo a selen. Díky obsahu omega 3 mastných kyselin pomáhají tělu bojovat s méně příznivými tuky, snižují cholesterol, krevní tlak, zlepšují elasticitu cév a celkově působí protizánětlivě,“ uvádí Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl.
Na nespavost, stres i akné
Vlašské ořechy dále podporují rozvoj myšlení, paměti a schopnosti soustředit se a také vám přijdou vhod, když trpíte nespavostí (obsahují hormon spánku zvaný melatonin). Pomáhají snižovat krevní tlak díky kyselině alfa-linolenové a působí i proti stresu. Polynenasycené mastné kyseliny, vitamin E, foláty a karetonoidy zase podporují mozkovou činnost.
Nemusíte je ale konzumovat pouze ve formě vyloupaných jader, vynikající je i olej z nich lisovaný, který se přidává například do salátů.
Aby toho nebylo málo, listy a slupky vlašských ořechů se uplatňují v kosmetice i farmacii. Nálev z listů má antiseptické vlastnosti, používá se k obkladům na opruzenou pokožku nebo aknózní pleť. A pokud chcete zregenerovat a oživit přirozenou tmavou barvu vlasů, opláchněte je nálevem z listů ořešáku.
Víte, jak nám prospějí mandle?
Připravila: Katka Soušková
Zdroje: webozdravi.cz, Centrum zdraví, Eat this, not that.
Foto: Ulrike Leone Pixabay