Děti

Pedikulóza: jak na vši

Sbírání kytiček

Pokud má vaše dítě vši, možná už víte, co vás čeká. Každodenní prohlížení vlásků a úmorný proces odvšivování. Každopádně je dobré se připravit a preventivně mít doma kvalitní „odvšivovací“ přípravek.

Něco z historie

V archeologických nálezech a historických materiálech z oblasti středního východu, Mrtvého moře, Egypta a antické oblasti jsou nalézány lidské vši a odvšivovací hřebeny i popisy odvšivovacích prostředků. Nejstarším nálezem jsou vajíčka vši dětské nalezené ve zbytcích vlasů člověka, který žil před 9 000 lety v Nahal Hemar Cave. Odvšivovací hřebeny byly v okolí Mrtvého moře používány již nejméně 3 500 let před naším letopočtem. Egyptský text, zvaný Papyrus Ebers, z 16. století před naším letopočtem popisuje odvšivovací prostředek připravovaný z mouky vyrobené z datlí. Mnoho podobných nálezů pochází z počátku našeho letopočtu a věnovali se mu i vědci a výtvarníci.

Nejstarší známé vyobrazení lidských vší je dřevoryt otištěný v knize Hortus sanitatis z roku 1491. V knize Micrographia (1665) popsal a zobrazil, po jejich studiu prvým mikroskopem, morfologii vší Robert Hook. Řada slavných malířů dokonce zachytila na svých obrazech odvšivování jako hlavní námět. A ještě snad zmíníme i ono známé „drbátko“, často překrásně zdobené, z drahých kovů v podobě ruky či zvířecího spáru, které bylo běžnou (a jistě užitečnou) součástí výbavy rokokové vyšší společnosti.

Vši se mohou usadit na hlavě kohokoli. I dospělého, i když zavšivení zůstává převážně dětským problémem. Hmyz totiž přelézá jen při přímém nebo těsném kontaktu vlasů, což je u dětí přirozené a časté – třeba ve školní lavici, půjčováním čepic nebo hřebenů nebo při kolektivních hrách. Napadení vší dětskou je označováno za infekční onemocnění s názvem pedikulóza. Alarmující je fakt, že vší v posledních letech přibývá a jsou stále odolnější vůči běžně používaným přípravkům, které jsou na trhu.

Veš dětská je malý hmyz, který se živí lidskou krví. Samička klade vajíčka, která připevňuje pevně k vlasu v těsném sousedství pokožky (tzv. hnidy). Dospělá veš žije asi 3 týdny a za tu dobu naklade 100 – 140 vajíček. Larvy i dospělé vši se živí krví hostitele a jejich bodnutí silně svědí, následkem čehož pak kůže silně svědí a může dojít i k zanesení druhotné infekce.

Jak spolehlivě rozeznat zavšivení od jiných příčin svědění vlasové pokožky

Poznat zavšivení je celkem snadné. Svědění kůže hlavy je však významným signálem. Při prohlídce hlavy lze pak pouhým okem nalézt stříbřitě bílá vajíčka (hnidy) přilepená na vlasech blízko u pokožky. Nejčastěji pak na vlasech za ušima a v zátylku. Vši kladou vajíčka na vlasy v těsné blízkosti pokožky, podle polohy hnid na vlasech lze tedy odhadovat i dobu napadení (vlasy rostou rychlostí cca 1 – 1,5 cm za měsíc). Hnidy se z vlasů jen velmi obtížně odstraňují vyčesáváním nebo mechanicky, mezi vlasy je možné vidět i živé lezoucí vši, které se vyskytují na hlavě u kořínků vlasů. Při vyrušení (tedy i při pokusu je vyčesat) jsou vši schopné z tohoto místa uniknout. Spolehlivější metoda zjišťování vší ve vlasech je proto za mokra, po umytí a případně ošetření kondicionérem.

Jak se zbavit vší

Vší je nutné se co nejrychleji zbavit a není to taková věda. Nejdůležitější je důslednost!
Určitě zachovejte klid a nestříhejte potomka hned „na ježka“. I když je pravda, že čím jsou vlasy delší, parazitů se budete zbavovat hůře.

  • Nejprve je třeba použít přesně podle návodu odvšivovací prostředek, který zakoupíte v lékárně. Na trhu je více druhů.
  • Návod čtěte důkladně, seznamte se s možnou nežádoucí reakcí a účinky.
  • Samotný odvšivovací prostředek vám zpravidla nepomůže, pokud poté hnidy mechanicky z vlasů neodstraníte hřebenem či rukou. To je zdlouhavá a mravenčí práce, ale je velmi důležitá. Vlasy je dobré před tím nejprve namočit. Mokré vši jsou totiž nepohyblivé a jejich odhalení a vyčesání je pak snazší.
  • Buďte pozorní. Pro první „hrubé“ odstranění hnid můžete použít hustý hřeben, takzvaný všiváček.
  • Potom musíte ještě jednou prohlédnout celou hlavu a zbylé hnidy odstranit ručně, nejlépe nehty.
  • Aplikaci přípravku je nutné zpravidla po několika dnech pro jistotu zopakovat. Po odvšivení je každopádně nutné vlasy pravidelně, nejlépe denně kontrolovat!

Pokud objevíte ve vlasech děťátka vši nebo „jen“ hnidy, v žádném případě ho neposílejte do školy. S odvšivováním je pak nutné začít co nejdříve, protože jinak se budou vši v kolektivu stále dokola předávat.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.medicalnewstoday.com/articles/324857, www.verywellhealth.com/lice-lice-pictures-4020374, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2687769/
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků