Zdraví

Vláknina: snižuje riziko vzniku některých onemocnění

Sbírání kytiček

Spěch a stres nás dnes provází na každém kroku, a tak není divu, že v takovém hektickém tempu zapomínáme na pravidelnou a vyváženou stravu. Mnohdy stihneme sníst sotva párek v rohlíku u pouličního stánku, pizzu či hamburger.

Jak nám vláknina prospívá

Vláknina je pro správnou funkci organismu důležitá. Lidé, kteří pravidelně zařazují do své stravy potraviny obsahující dostatečné množství vlákniny, trpí méně často kardiovaskulárními chorobami, obezitou, cukrovkou, jako i různými onemocněními trávicí soustavy včetně rakoviny tlustého střeva. Jenom málokdo si uvědomuje, že kdyby náš jídelníček byl na vlákninu bohatý, některé naše zdravotní problémy by se nemusely objevit.

Co je to vlastně vláknina

Vláknina je laicky řečeno nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol. Chemicky sestává vláknina z neškrobových polysacharidů a několika dalších složek rostlin, jako je celulóza, lignin, vosky, chitiny, pektiny, beta-glukany a oligosacharidy.

Vláknina příznivě ovlivňuje funkci střev. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitida). Působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Příznivě účinkuje i při redukční dietě.

Rozpustná část vlákniny zpomaluje vyprazdňování žaludku, trávení a vstřebávání potravin s vlákninou. Dalším příznivým účinkem rozpustné vlákniny je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů. Ve střevě dochází k vazbě cholesterolu a žlučových kyselin na složky vlákniny a k jejich vylučování do stolice.

Kde vlákninu hledat

Základními zdroji vlákniny jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce. Zvýšit denní příjem vlákniny v jídelníčku je tedy možné především zařazením čerstvé zeleniny nebo ovoce.  Podíl vlákniny lze zvýšit i častějším zařazováním celozrnného pečiva, výrobků ze sójové mouky či přírodních forem příloh (neloupaná rýže, brambory ve slupce).

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků