
Když cokoliv sníte či vypijete, určitá část jazyka na to zareaguje. Například hořkost vnímáme díky zadní části jazyka a částečně na patře, kdežto kyselost po stranách jazyka, sladkost na hrotu a slanost na přední části hřbetu jazyka. Ovšem nejde jen o náš pocit – hořká chuť totiž dokáže prospět i vaší tělesné schránce! Na závěr článku vám ještě prozradíme, proč právě díky ní dokážete zhubnout.
Hořká chuť pro dýchací cesty
Odborníci z Pensylvánské univerzity, která se vnímá jako jedna z nejprestižnějších, prováděli zajímavý výzkum. Co zjistili? Stejné receptory jako na jazyku se vyskytují také v horních cestách dýchacích. A pávě ony reagují na hořké látky tak, že podporují tvorbu hlenu a pomáhají ničit bakterie. Z toho se dá vyvodit, že receptory pro hořkou chuť v dýchacích cestách patrně patří do imunitního systému, který brání zánětům dýchacích cest.
Hořké pro zdraví
Léčba bylinkami je známá od nepaměti, a platí to i pro ty, které chutnají hořce. Dokážou totiž čistit játra a žlučník, podporovat imunitu, stimulovat nervovou soustavu a navíc eliminovat únavu, stres, vyčerpání… Zkuste například pampelišku, ostropestřec mariánský nebo hořec. Posledně jmenovaná bylinka ještě působí proti plísním a zánětům.
Každý to má jinak
Vnímání chutí souvisí s čichem, ale podstatná je rovněž skladba pokrmu, jeho konzistence, teplota, vzhled a samozřejmě aroma. A k tomu všemu se naše preference mění s přibývajícími léty. Zatímco na sladké jsme nastavení už od mládí, hořkou chuť dokážeme ocenit v dospělosti. Proto také s věkem roste obliba hořkých nápojů jako pivo nebo fernet.
Hořká chuť na talíři
Podle amerických výzkumů patří mezi nejvíce hořké suroviny ledový salát - zejména červený kadeřavý, dále pomerančová kůra, hořké likéry, tmavá čokoláda a espresso. Evropské výzkumy jdou do ještě větších podrobností, například univerzita v Lovani definovala stupnici hořkosti od jedné do deseti, přičemž jednička značí menší stupeň hořkosti. Na spodní škále se umístil ledový salát, petržel, ředkvičky a cikorka. Prostřední místa patří olivám, čokoládě, pivu a ginu s tonikem. Nejvíce bodů získaly grep, tonik a káva a hořké likéry.
Vyzkoušejte kombinace chutí
Jak propojit jednotlivé chutě pro perfektní výsledek? Touto otázkou se zabývají kuchaři i barmani na celém světě. Vytvořit originální mix chutí dokáže například asijská kuchyně, což jste už určitě měli možnost sami poznat.
Zaujalo nás: výraznější chuti dosáhnete, když si k pálivému pokrmu dáte hořký nápoj; obě se vzájemným spojením znásobí.
Výběr hořkých nápojů
Mezi nejslavnější hořké nápoje patří pivo a hořkobylinné likéry, jako je fernet. Základ hořké chuti tvoří bylinky (u piva hořkost závisí na jakosti chmele). Hořké lihoviny svůj charakter získávají během macerace neboli louhování. „Při subjektivním hodnocení hořkosti nápoje se rozlišuje intenzita hořkosti a charakter hořkosti. Intenzita spočívá v síle prvního vjemu při napití a charakter hořkosti se vyjadřuje dozníváním hořké chuti v ústní dutině po napití,“ vysvětluje Martin Vogeltanz, vrchní barman plzeňské likérky a držitel 3. místa z MS v míchání drinků.
A na závěr tip pro všechny čtenářky, které by rády zhubly: hořké potraviny odbourávají tuky a vyvolávají pocit sytosti (složení a lehce nahořklá chuť způsobuje, že jich sníte méně). Tak se do nich pusťte!
Připravila: redakce
Foto: iStock
11. 11. 2015