Slaná, kyselá, sladká nebo hořká – základní chutě všichni dobře známe. A také tu či onu preferujeme. My vás nyní zkusíme přesvědčit, že i hořká chuť má něco do sebe.
Když cokoliv sníte či vypijete, určitá část jazyka na to zareaguje. Například hořkost vnímáme díky zadní části jazyka a částečně na patře, kdežto kyselost po stranách jazyka, sladkost na hrotu a slanost na přední části hřbetu jazyka. Ovšem nejde jen o náš pocit – hořká chuť totiž dokáže prospět i vaší tělesné schránce! Na závěr článku vám ještě prozradíme, proč právě díky ní dokážete zhubnout.
Hořká chuť pro dýchací cesty
Odborníci z Pensylvánské univerzity prováděli zajímavý výzkum. Co zjistili? Stejné receptory jako na jazyku se vyskytují také v horních cestách dýchacích. A pávě ony reagují na hořké látky tak, že regulují přirozenou imunitu (1).
Hořké pro zdraví
Léčba bylinkami je známá od nepaměti, a platí to i pro ty, které chutnají hořce. Dokážou totiž čistit játra a žlučník, podporovat imunitu, stimulovat nervovou soustavu a navíc eliminovat únavu, stres a vyčerpání. Zkuste například pampelišku, ostropestřec mariánský nebo hořec. Posledně jmenovaná bylinka ještě působí proti plísním a zánětům.
Každý to má jinak
Vnímání chutí souvisí s čichem, ale podstatná je rovněž skladba pokrmu, jeho konzistence, teplota, vzhled a samozřejmě aroma. A k tomu všemu se naše preference mění s přibývajícími léty. Zatímco na sladké jsme nastavení už od mládí, hořkou chuť dokážeme ocenit v dospělosti. Proto také s věkem roste obliba hořkých nápojů jako pivo nebo fernet.
Hořká chuť na talíři
Mezi nejvíce hořké potraviny patří ledový salát – zejména červený kadeřavý, dále pomerančová kůra, grep, hořké likéry, tmavá čokoláda a espresso. Pochutnat si můžete na olivách, petrželi a ředkvičkách.
Vyzkoušejte kombinace chutí
Jak propojit jednotlivé chutě pro perfektní výsledek? Touto otázkou se zabývají kuchaři i barmani na celém světě. Vytvořit originální mix chutí dokáže například asijská kuchyně, což jste už určitě měli možnost sami poznat. Výraznější chuti dosáhnete, když si k pálivému pokrmu dáte hořký nápoj. Obě chutě se vzájemným spojením znásobí.
A na závěr tip pro všechny čtenářky, které by rády zhubly: hořké potraviny pomáhají snižovat chutě, zejména touhu po sladkém.
Připravila: Věra Hájková