Středa, 26. listopad 2014
Vánoce se blíží a vy si začínáte lámat hlavu tím, co letos zvolíte na štědrovečerní večeři, když netoužíte po klasice? Věřte, že na Vánoce váš stůl nemusí zdobit jen český kapr.

Dalších 5 fotografií v galerii
Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní přinášíme. Nechte se jimi inspirovat ke sváteční hostině.
Díky obsahu bílkovin a především omega-3 nenasycených mastných kyselin, by ryby rozhodně neměly ve vašem jídelníčku chybět. A pokud jde o Vánoce, platí to dvojnásob.
Kapr obecný
Ryba je tradičním symbolem křesťanství a patří mezi postní jídla, která se již v 17. století objevovala na vánočním stole. Ve 20. století se prosadil na vánoční stůl kapr obecný.

Konzumace ryb je pro naše tělo velmi důležitá
Nejčastějším způsobem přípravy, byl tzv. kapr na modro vařený v octě nebo bílém víně, nebo tzv. na černo ve sladké omáčce z povidel a perníku. A po druhé světové válce získal oblibu kapr smažený. Tuto rybu nejčastěji najdete jako tradiční vánoční pokrm nejen u nás, ale i na Slovensku a v Rakousku. O chuti platí, že čím menší kapr, tím je jeho maso lepší. A pozor, tradičně se u nás kapr připravuje smažený, ale nemusí to tak být. Zdravější variantou pro letošní Vánoce je vaření kapra v páře nebo dokonce pečení.
Amur bílý
V případě, že se vám kapr již za ta léta omrzel a vyzkoušeli jste ho na všechny způsoby, nemusíte ztrácet hlavu. Další sladkovodní rybou s bílím a nízkokalorickým masem je amur bílý. Jeho maso je křehčí, chuťově lepší a obsahuje mnohem méně malých kostí. Nejlépe uděláte, když ho připravíte smažením stejně jako kapra. Pokud smažené nejíte, pak ho rozhodně upečte a chuť zvýrazněte čerstvými bylinkami, nejvhodnější na amura je tymián.

Příprava ryb bývá velmi snadná a rychlá
Pstruh duhový
Lehce stravitelnou rybou se skvělou chutí je pstruh duhový. Příprava je velmi snadná, stačí ho totiž připravit s bylinkami, citronem a olivovým olejem. Pokud máte radši výraznější chuť, můžete přidat koření na ryby. K němu si můžete dát brambory vařené ve slupce a zakapat je bílým jogurtem. Chcete-li ostřejšího pstruha, dobře se snese i s chilli papričkami.
Losos obecný
Oblíbenou rybou, kterou v posledních letech najdete na vánočním stole, je i losos obecný, který má typicky zbarvenou svalovinu – od oranžové do temně růžové. Barva je způsobena tučností masa – v podstatě platí, že čím je maso růžovější nebo červenější, tím je tučnější. Na rozdíl od kapra voní syrové maso po rybině jen lehce, vyniká kvalitní bílkovinou a neobsahuje příliš kalorií, a proto ho do jídelníčku zařezují i ti, kteří drží redukční dietu. Pořídit si můžete steakové plátky, filety či podkovy.

Dopřejte si zdravou a čerstvou rybu
Treska obecná
Pokud máte doma děti, je dobré zvolit tresku obecnou, která neobsahuje téměř žádné kosti. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a stejně tak vitaminy A, D a skupiny B. Nechybí ani důležité minerály. Připravit tresku můžete na mnoho způsobů, třeba pečením v alobalu s kouskem citrónu. Treska má výbornou chuť a není ji třeba speciálně kořenit. Stačí olivový olej, mořská sůl, bylinky a citron. Rychle připravíte tresku smažením filetů na másle, nebo ji můžete zapéct.
Tuňák
Lahodným masem téměř bez kostí se může pochlubit i mořská ryba zvaná tuňák. Obsahuje látky, které zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a kůže. Příprava je téměř neomezená, záleží hlavně na vaší fantazii a vždy si zachová svou jemnou chuť. Připravit z něj můžete steaky, v japonské kuchyni je používán do suši. Chcete speciální vánoční pochoutku? Pak si udělejte tuňákový špíz s citronovou trávou opečený na rozpálené pánvi. Jako přílohu můžete zvolit třeba zeleninový salát.

Stylová česká restaurace U krále Václava IV. v pražských Kunraticích
Pokud jsme vás příjemně naladili, zbývá vás už jen pozvat na akci plnou rybích specialit, z českých vod, konanou 26.11. – 30.11. v restauraci jeho veličenstva „U krále Václava IV.“ v pražských Kunraticích.
Co vás bude na stole samotného krále čekat?
- Uzené filátko ze pstruha s křenovou majonézou na čekankovém salátu s pomerančovým dresinkem a špenátovou bagetkou
- Rybí vývar s kořenovou zeleninou, kousky sladkovodních ryb a krupicovými nočky
- Kapr na modro s pošírovanou zeleninou a domácími anýzovými chlebánky
- Pečený sumec na černém pivu s medovo-bylinkovou krustou, kroupovým rizotem a polníčkovým salátkem
- Siven na páře s cukrovými lusky na másle, koprovým krémem a domácími mandlovými kroketkami
- Filet z candáta grilovaný na oleji z vlašských ořechů s teplým čočkovým ragú, konfitovaným bramborem a celerovou slámou
Pokud se Vám po Vánocích nechce vařit, neváhejte ochutnat vánoční menu U krále Václava IV., které je pro Vás k dispozici 25.12. – 26.12.2014
6ks Šneci po burgundsku zapečené bylinkovým máslem, podáváme s opečeným toastem 125,- Kč
150g Vánoční houbový kuba se smrkovými hříbky a husím sádlem 89,- Kč
0,2l Jemný hráškový krém s opečenou houstičkou na másle a nočkem z mascarpone 55,- Kč
350g Pečený siven americký na tymiánovém másle s mačkaným petrželovým bramborem a polníčkovým salátkem
289,- Kč
250g Špikované krůtí stehno pečené na bylinkách s kaštanovou nádivkou a máslovou omáčkou 199,- Kč
600g / 1200g Pečená kachnička na kmínu s variací domácích knedlíků a brusinkovým červeným zelím 189,- Kč / 289,- Kč
200g Pomalu pečená telecí líčka na červeném víně s domácími mandlovými kroketami 299,- Kč
200g Opečená vinná klobása se šťouchaným bramborem, hrubozrnnou hořčicí a kysaným zelím 129,- Kč
Čokoládové fondue z hořké čokolády s variací čerstvého ovoce
135,- Kč
Připravila: Lucie
Foto: U krále Václava IV.
26. 11.2014