Vánoce se blíží a vy si začínáte lámat hlavu tím, co letos zvolíte na štědrovečerní večeři, když netoužíte po klasice? Věřte, že na Vánoce váš stůl nemusí zdobit jen český kapr.
Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ, které vám nyní přinášíme. Nechte se jimi inspirovat ke sváteční hostině.
Kapr obecný
Ryba je tradičním symbolem křesťanství a patří mezi postní jídla, která se již v 17. století objevovala na vánočním stole. Ve 20. století se prosadil na vánoční stůl kapr obecný.
Nejčastějším způsobem přípravy byl tzv. kapr na modro – vařený v octě nebo bílém víně, nebo tzv. na černo – ve sladké omáčce z povidel a perníku. A po druhé světové válce získal oblibu kapr smažený. Tuto rybu nejčastěji najdete jako tradiční vánoční pokrm nejen u nás, ale i na Slovensku a v Rakousku. O chuti platí, že čím menší kapr, tím je jeho maso lepší. A pozor, tradičně se u nás kapr připravuje smažený, ale nemusí to tak být. Zdravější variantou pro letošní Vánoce je vaření kapr v páře nebo dokonce pečený.
Amur bílý
V případě, že se vám kapr již za ta léta omrzel a vyzkoušeli jste ho na všechny způsoby, nemusíte ztrácet hlavu. Další sladkovodní rybou s bílím a nízkokalorickým masem je amur bílý. Jeho maso je křehčí, chuťově lepší a obsahuje mnohem méně malých kostí. Nejlépe uděláte, když ho připravíte smažením stejně jako kapra. Pokud smažené nejíte, pak ho upečte a chuť zvýrazněte čerstvými bylinkami, nejvhodnější na amura je tymián.
Pstruh duhový
Lehce stravitelnou rybou se skvělou chutí je pstruh duhový. Příprava je velmi snadná, stačí ho totiž připravit s bylinkami, citronem a olivovým olejem. Pokud máte radši výraznější chuť, můžete přidat koření na ryby. K němu si můžete dát brambory vařené ve slupce a zakapat je bílým jogurtem. Chcete-li ostřejšího pstruha, dobře se snese i s chilli papričkami.
Losos obecný
Oblíbenou rybou, kterou v posledních letech najdete na vánočním stole, je i losos obecný, který má typicky zbarvenou svalovinu. Barva je způsobena tučností masa – v podstatě platí, že čím je maso růžovější nebo červenější, tím je tučnější. Na rozdíl od kapra voní syrové maso po rybině jen lehce, vyniká kvalitní bílkovinou a neobsahuje příliš kalorií, a proto ho do jídelníčku zařezují i ti, kteří drží redukční dietu. Pořídit si můžete steakové plátky, filety či podkovy.
Treska obecná
Pokud máte doma děti, je dobré zvolit tresku obecnou, která neobsahuje téměř žádné kosti. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny. Připravit tresku můžete na mnoho způsobů, třeba pečením v alobalu s kouskem citrónu. Treska má výbornou chuť. Při přípravě tresky stačí olivový olej, mořská sůl, bylinky a citron. Rychle připravíte tresku smažením filetů na másle, nebo ji můžete zapéct.
Tuňák
Lahodným masem téměř bez kostí se může pochlubit i mořská ryba zvaná tuňák. Příprava je téměř neomezená, záleží hlavně na vaší fantazii. Vždy si zachová svou jemnou chuť. Připravit z něj můžete steaky, v japonské kuchyni je používán do suši. Chcete speciální vánoční pochoutku? Pak si udělejte tuňákový špíz s citronovou trávou opečený na rozpálené pánvi. Jako přílohu můžete zvolit třeba zeleninový salát.
Připravila: Věra Hájková
Zdroj informací: restaurace U krále Václava IV
Zdroj fotografií: Pixabay