
Základem každého jogurtu jsou bakterie, které přeměňují cukr na kyselinu mléčnou. S tím je třeba počítat, ať už budete vyrábět jogurt s pomocí jogurtovače, nebo bez něj.
Domácí je domácí
Přestože dnes jsou všechny potraviny běžně k dostání, mnozí lidé stále dávají přednost vlastním produktům. Důvod je zřejmý – víte, co jíte. Nemusíte se starat o „éčka“ ani luštit přísady s podivnými názvy a zjišťovat, oč vlastně jde. Navíc vás domácí výroba jogurtu vyjde levněji. Odhaduje se, že za cca 200 ml dáte 5 Kč.
Začínáme s jogurtovačem
Nejprve si musíte naočkovat mléko, které chcete proměnit v jogurt. Mléko zahřejte na 80 °C, pak nádobu s ním ponořte do studené vody a zchlaďte na teplotu kolem 40 °C. V tu chvíli naočkujte mléko zhruba dvěma polévkovými lžícemi jogurtu a vše pečlivě rozmíchejte. Pak přijde ke slovu jogurtovač. „Jeho primární funkcí je vytvořit správné prostředí, v němž se bakterie budou snadno množit,“ vysvětluje Petr Bedřich, specialista na malé elektrospotřebiče. Směs odlijte do předem vyvařených misek, které do jogurtovače zapadnou, a jděte se věnovat jiné práci. Nebo zábavě. Jogurt bude hotový asi za šest hodin, nebo ho nechte ztrát déle, třeba i přes noc.
Jde to i bez něj
Návod na přípravu domácího jogurtu nám poskytla čtenářka Lída, která si ho připravuje už od dob, kdy měla ještě malé dítě. Dnes je sice Tomáš velký chlap, přesto se u nich doma jogurty stále konzumují v hojném množství. A stále si ho Lída chystá sama. Jak?
- Potřebujete 1 litr mléka (doporučuje krabicové plnotučné), který smíchejte se 4 lžícemi sušeného mléka (ve stádiu, kdy je mléko vlažné, aby se lépe rozpustilo). Nechte zahřát na 95 °C. Tuto teplotu netřeba hlídat, prostě počkejte, až se mléko začne „zvedat“ - blíží se k bodu varu.
- Pak se musí ochladit na 45 až 50 °C. Buď počkejte, a teplotu průběžně měřte, nebo vložte hrnec do umělohmotné mísy se studenou vodou. A tu pak záhy vylijte a hned vyměňte za další studenou, postup opakujte. Je to rychlejší a na mléku se nevytvří škraloup.
- Ochlazené mléko přelijte do jiné nádoby a důkladně v něm rozmíchejte 2 lžíce jogurtu. Lídě se osvědčil Choceňský, někomu jinému zase Hollandia.
- Nádobu zakryjte víčkem, zabalte ji do velkého igelitového sáčku (co třeba pytel na odpadky?), pak ještě do deky a celý „balíček“ dejte pod další hřejivou deku do postele. Nechte zrát 5 hodin. Potom už jen nádobu vyjměte, odložte si část na konzumaci hned a zbytek uchovávejte v chladničce.
První den z jogurtu ještě odeberte 2 lžíce na „násadu“ – na výrobu další jogurtové várky. Ty vložte do mikrotenového sáčku, zauzlujte a vraťte do lednice. Je to sterilní a čistší než odebírat násadu do skleniček. Takto můžete postupovat až šestkrát (někdo tvrdí, že i vícekrát, avšak nezapomeňte, že bakterie ztrácejí sílu).
Na co pozor
Zásadní je maximální čistota, veškeré pomůcky a nádobí předem pečlivě omyjte v horké vodě, nesmí na nich nic zůstat jediné smítko. O saponátu nemluvě.
Připravila: Marcela
Foto: OKAY/Guzzanti
3. 3. 2016