Gastro

Jak vyrobit domácí jogurt

Sbírání kytiček

Jogurty patří k často kupovaným potravinám. Pokud je právě vy konzumujete ve větší míře, zvažte, zda by pro vás nebyla vhodnější domácí výroba.

Základem každého jogurtu jsou bakterie, které přeměňují cukr na kyselinu mléčnou. S tím je třeba počítat, ať už budete vyrábět jogurt s pomocí jogurtovače, nebo bez něj.

Domácí je domácí

Přestože dnes jsou všechny potraviny běžně k dostání, mnozí lidé stále dávají přednost vlastním produktům. Důvod je zřejmý – víte, co jíte. Nemusíte se starat o „éčka“ ani luštit přísady s podivnými názvy a zjišťovat, oč vlastně jde.

Začínáme s jogurtovačem

Nejprve si musíte naočkovat mléko, které chcete proměnit v jogurt. Mléko zahřejte na 80 °C, pak nádobu s ním ponořte do studené vody a zchlaďte na teplotu kolem 40 °C. V tu chvíli naočkujte mléko zhruba dvěma polévkovými lžícemi jogurtu či koupenými jogurtovými kulturami a vše pečlivě rozmíchejte. Pak přijde ke slovu jogurtovač. Jeho primární funkcí je vytvořit správné prostředí, v němž se bakterie budou snadno množit. Směs odlijte do předem vyvařených misek, které do jogurtovače zapadnou, a jděte se věnovat jiné práci. Nebo zábavě. Jogurt bude hotový asi za šest hodin, nebo ho nechte ztrát déle, třeba i přes noc.

Jde to i bez něj

Potřebujete 1 litr plnotučného mléka, který smíchejte se 4 lžícemi sušeného mléka (ve stádiu, kdy je mléko vlažné, aby se lépe rozpustilo). Nechte zahřát na 95 °C. Tuto teplotu netřeba hlídat, prostě počkejte, až se mléko začne „zvedat“  – blíží se k bodu varu.

Pak se musí ochladit na 45 až 50 °C. Buď počkejte, a teplotu průběžně měřte, nebo vložte hrnec do umělohmotné mísy se studenou vodou. A tu pak záhy vylijte a hned vyměňte za další studenou, postup opakujte. Je to rychlejší a na mléku se nevytvoří škraloup.

Ochlazené mléko přelijte do jiné nádoby a důkladně v něm rozmíchejte 2 lžíce jogurtu.

Nádobu zakryjte víčkem, zabalte ji do velkého igelitového sáčku, pak ještě do deky a celý „balíček“ dejte pod další hřejivou deku do postele. Nechte zrát 5 hodin. Potom už jen nádobu vyjměte, odložte si část na konzumaci hned a zbytek uchovávejte v chladničce.

Na co pozor

Zásadní je maximální čistota, veškeré pomůcky a nádobí předem pečlivě omyjte v horké vodě, nesmí na nich nic zůstat jediné smítko. O saponátu nemluvě.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: downshiftology.com/recipes/how-to-make-homemade-yogurt/
Zdroj fotografií: Guzzanti
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků