Chcete se naučit, jak péct ty nejlahodnější a nejkrásnější dezerty? Tak se inspirujte u Vojtěcha Vrtišky, vítěze soutěže o nejlepšího českého amatérského pekaře!
Sympatický mladík se s vámi podělí o své nejoblíbenější sladké recepty. Nemusíte se ale bát, že mu nebudete stačit. Vojtěch pro vás připravil dvě verze každého dezertu: jednu vhodnou pro začínající pekaře a jednu pro ty, kteří chtějí své pečení povýšit na umělecké dílo. Pod jeho vedením si zážitky z vrcholné cukrařiny může vychutnat úplně každý.
Kapitoly
Kuchařka se skládá ze tří kapitol. V první najdete recepty na minidezerty, ve druhé střední dezerty a třetí je věnována velkým dezertům. Každá část obsahuje deset, respektive dvacet receptů. Vždy jeden recept ve dvou variantách. Složitější a jednoduší. Na jednodušší variantě se můžete vše naučit a pak se můžete pustit do té složitější.
Na začátku kuchařky najdete i trochu cukrářské teorie. V té vás Vojta naučí, jak dělat čokoládové polevy a velvet efekt. Nebo jak se dělá tažený karamel. Pomůže vám vyznat se v některých netradičních surovinách a vysvětlí vám, jak se používají. Věděli jste třeba, že isomalt je náhražka cukru s nízkým glykemickým indexem? Navíc karamelizuje při vyšších teplotách než běžná sacharóza, a proto se používá při výrobě dekorací z taženého karamelu.
V cukrářské teorii nezapomíná ani na vysvětlení různých pomůcek, které vám pomohou upéct krásné výtvory. Víte, co je to ráfek a k čemu je při pečení dobrý?
O Vojtovi
Vojtěch Vrtiška je mladý a talentovaný amatérský cukrář, který zvítězil ve třetí řadě populární pečicí soutěže. Posouval se sám, bez kurzů a učitelů. Metodou pokus-omyl. A velmi brzy našel svůj originální, až takřka umělecký rukopis, který nejen na Instagramu obdivuje spousta fanoušků.
Svůj um rád předává dál a pořádá kurzy pro veřejnost pod záštitou různých značek. Vojta studuje medicínu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a rád by se specializoval na urgentní medicínu.
Připravila: Katka Soušková