V zajímavých prostorách Saského dvora, těsně u Karlova mostu a malostranských mosteckých věží, otevřela své brány první a jediná rakouská restaurace v Praze. Nabízí oblíbené speciality tradiční vídeňské kuchyně. Jmenuje se Kočár z Vídně a sto let starý kočár před vchodem skutečně stojí.
Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Jaroslav Monček vařil několik let ve Vídni a jeho předkové také pocházejí z města na Dunaji. Proto má rakouskou kuchyni v malíčku a ve svém podniku nabízí především průřez vyhlášenou vídeňskou kuchyní. V nabídce samozřejmě nechybí nejslavnější vídeňské jídlo tafelspitz, což je libová a měkoučká hovězí špička, která se podává s křenovou či pažitkovou omáčkou. Mimo jiné jde o nejoblíbenější jídlo císaře Františka Josefa I., jehož busta také vévodí jednoduchému, ale velmi vkusnému interiéru. Příjemnou atmosféru navíc umocňuje reprodukovaná hudba ze 30. let.
Většina Čechů se ovšem bude těšit spíše na slavný vídeňský řízek, který je připraven tradičně z telecího masa a rozklepán tak, že překrývá celý talíř. Dozlatova opečený řízek se podává s vídeňským bramborovým salátem, který je lehčí a svěžejší než tradiční český. Mezi další speciality podniku patří třeba půl tuctu pečených štýrských šneků, hovězí sulc či výtečná vídeňská roštěná s krásně osmaženou cibulkou. Zkrátka nepřijdou ani milovníci ryb, kteří mohou ochutnat třeba candáta na rožni.
Z dezertů rozhodně stojí za zmínku tradiční vídeňský sachr či excelentní palačinka s mákem a povidly, které jsou zařazené do stálé nabídky a podle mnoha gurmetů nemají v Praze konkurenci.
Více informací naleznete na www.kocarzvidne.cz
Připravila: Katka
Foto: Kočár z Vídně
24. 1. 2012